Възпоменателен събор край село Шуменци при мемориалната военна гробница

Пореден възпоменателен събор по повод 107-та годишнина от Тутраканската епопея край мемориал „Военна гробница – Шуменци 1916”, където са погребани около 8 000 офицери и войници – българи, румънци, германци и др., загинали на Добруджанския фронт в Първата световна война.

В процес на изграждане по европейски проект е Мемориален комплекс „Тутраканска епопея”. В ход е дарителска акция за събиране на средства за създаване на интерактивен филм за „битката за Тутракан”, продължила само 33 часа и поставила началото на освобождението на Южна Добруджа от първата румънска окупация. На паметника, по традиция пред който горя „вечен огън” и където бяха поднесени венци и цветя, на четири езика е изписан текстът: „Чест и слава на онези, които са знаели да мрат геройски за тяхното отечество”.

В тържеството, което бе под патронажа на президента Румен Радев, участваха представители на различни държавни и общински институции, на Министерство на отбраната и на различни родове войски, на неправителствени организации – сред тях и от съседна Румъния, и представителни групи от граждани на различни региони – потомци на загинали в битката.

Сред участниците в мащабната проява бяха Минчо Йорданов – областен управител, и Илиян Великов – заместник областен управител, както и посланиците на две държави – Монголия и Куба – гости на Тутракан. В свой специален поздравителн адрес г-н Йорданов от името на Областна администрация – Силистра приветства за дългогодишната последователна работа за съхранение и развитие на мемориала от страна на местната изпълнителна и законодателна власти д-р Димитър Стефанов – кмет на община Тутракан, и членовете на Общински съвет – Тутракан.

За своя активност към дейности на общината и за принос към Историческия музей в града позлатена значка „Тутраканска епопея”, изработена преди 7 години специално за стогодишната на Тутраканската епопея, получи бизнесменът и политически лидер Тодор Тодоров. Освен кмета на общината и други гости, произнесли слова за годишнината, към присъстващите с послание за съдействие в начинанията за мемориалния комплекс, включително за подготовката на филм, се обърна почетният гражданин на Тутракан д-р Анатолий Кънев – председател на Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” – София.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе