В Двора на кирилицата в град Плиска бе открит и осветен бюст паметник на Димчо Дебелянов

В Културно-исторически комплекс „Двор на кирилицата“ в град Плиска по покана на нейния инициатор и стопанин Карен Алексанян бе проведено поредното тържество на духа, този път по повод откриването и освещаването на бюст паметник на човека, поета и героя Димчо Дебелянов. Той се нарежда сред плеядата от близо 70 автори на литературни произведения от различни страни, които са творили на кирилица – писменост в момента на близо 300 млн. души от 23 държави на два континента.

Премиерът академик Николай Денков участва в церемонията, прерязвайки лентата заедно с Кунка Неделчева, директор на Къща музей „Димчо Дебелянов“ в родния му град Копривщица, където са пренесени костите му през 1931 г. петнадесет години след смъртта му на фронта през 1916 г. Пред паметника тя положи пръст от родната къща на поета по традиция, създадена в Алеята на писателите в комплекса. Заедно с колеги от областите Варна, Шумен, Русе, Търговище, Добрич, Разград и други областни центрове в своеобразния празник на духа участваха Минчо Йорданов – областен управител на област Силистра, и Илиян Великов – заместник областен управител.

Пред паметника бяха положени венци и цветя от представители на държавната и общинската власт, включително от името на Областна администрация Силистра, политически партии, сдружения и организации. Прочетен беше поздравителен адрес от президента Румен Радев, а по подобен начин своето отношение към събитието изразиха в задочен план и други държавни институции, както и структури на местната изпълнителна и законодателна власти.

Отец Андрей от местната православна общност проведе водосвет на паметника на поета, получил заслуженото право да бъде заедно във вечността със свои колеги – поети и писатели от България, Русия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, Македония, Сърбия, Монголия, Казахстан. На 1.11.2017 г. в Деня на народните будители е поставено началото на Алеята на писателите с откриване на бюста на поета Пейо Яворов. Към днешна дата в нея са подредени вече 45 бюста на творци от различни народи, а отделно на стена са барелефите на 14 писатели от 10 националности.

Дворът на кирилицата в старата престолнина е уникално средище, в което правят впечатление с мистиката си 30-те каменни кирилски букви, изработени от характерния само за Армения камък „червен туф“. Всяка една от тях е художествено творение, изваяно от човешка ръка, вплела древни символи и знаци във високите повече от 2 метра произведения на изкуството. Буквите са резултат от творческите усилия на 12 каменоделци, ръководени в своята работа от скулптoра Рубен Налбандян – народен майстор на Армения.

Неизменна част от комплекса е паметникът на св. цар Борис I, който е с ненадмината роля в създаване, налагане и разпространение на кирилската азбука като църковна и държавна писменост, помогнала да се въздигнат духовно много народи. Непосредствено до паметника на Покръстителя Български е параклисът, носещ името му, внушителен в своята аскетична суровост, а срещу него се извисяват белокаменните фигури на първоучителите св. св. Кирил и Методий. Кръст с височина 12 метра завършва фигуралната композиция и засилва усещането за величието на духовното дело на светите братя, техните ученици, както и на българския владетел.

Камъкът хачкар, който е характерен за древната арменска културa, бе издигнат в прослава на българския народ във връзка с честването на 1 150-ата годишнина от покръстването на българите. В комплекса има и картинна галерия, проследяваща с тематичните си творби си важни моменти от българската история по повод развитието на духовността. Крепостта „Кирилица”, която е разположена на две нива, е също част от културно-историческия комплекс.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе