Граждани внесоха подписка в Областна администрация срещу терора от музика от Румъния

Силистренците Радко Раданов и Димитър Пецов внесоха в Областна администрация Силистра жалба от името на 260 свои съграждани от Силистра, Айдемир и Калипетрово във връзка с шума, идващ от няколко дни насам от отсрещен на града остров, където от 16-17 август насам се провежда музикално събитие с участието общо за цялата седмица на 50 дисководещи от цял свят. Преди това те заявиха пред представителите на медиите, че за поредна година в крайдунавския град и в околните две големи села търпим музикален терор от парти, което по права линия е на по-малко от 300 м от първите жилищни блокове на българска територия.

В средата на миналата седмица областният управител Минчо Йорданов изпрати официално писмо с информация и аргументи до няколко институции в България, включително до вицепремиера Мария Габриел, а кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов – до румънските власти, в случая от Констанца. От тях бе поискано съдействие за намаляване на децибелите в късните нощни часове, за да има спокойствие за гражданите. С проблема бяха ангажирани почетният консул на Румъния инж. Стефан Райчев, който е със седалище Силистра, както и народният представител Стоян Георгиев, за да се получи обратна институционална връзка и от посолството на северната ни съседка.

Днес пред представители на медиите г-н Йорданов заяви, че от специализирана фирма е поискано замерване на 8 точки в града на шума, резултат от техно партито от другата страна на река Дунав. Очаква се анализът на резултатите, за да се попълни картината по въпроса и да станат ясни параметрите на проблема. Партито се провежда за пореден път през последните десет години и в предишни периоди е имало протести на граждани, които и тогава не са променили обстановката и отношението на организаторите.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе