БДЖ започна пазарно проучване за доставка на нови влакове в най-кратки срокове

През миналата седмица изпратихме запитвания до всички производители на подвижен състав в Европа, за възможностите им в най-кратки срокове да доставят нови влакове за БДЖ. Това обяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков по време на свое участие в „Здравей, България“ по Нова телевизия.

„Подвижният състав, който ще бъде доставен по ПВУ през 2026 г., покрива 50% от нуждите на БДЖ, а ние трябва да осигурим останалите 50% и това да започне в краткосрочен план“, подчерта министър Гвоздейков. Той допълни, че пазарното проучване ще покаже дали компаниите имат в наличност мотрисни влакове, и дали планират производство до края на настоящата календарна година. В запитването се посочват базовите характеристики, на които трябва да отговаря подвижният състав, за да е съвместим с българската жп мрежа. „Целта е това да са влакове от ново поколение, които държавата може да придобие в спешен порядък още преди доставките по ПВУ“, обясни още Гвоздейков.

За инцидента с изоставени пътници на жп гара Стара Загора министърът посочи, че това е поредният недопустим случай, който показва състоянието, до което е доведен жп транспортът в последните десетилетия.

За пореден път от Европа ни показват, че не можем да се справяме с управлението и контрола на големите проекти, заяви министърът по повод обявеното разследване на два жп проекта от страна на европрокуратурата. „В последните години в жп инфраструктурата са инвестирани милиарди евро, а от тях няма резултати и това вече ясно се вижда и от Европа“, категоричен бе Гвоздейков.

Георги Гвоздейков коментира и зачестилите случаи с отменени или закъснели полети на различни авиокомпании. „Разпоредил съм ГВА да извършва стриктен контрол и там където има нарушения и не са спазени правилата на пътниците, да се налагат съответните санкции по Закона за гражданското въздухоплаване“, заяви още транспортният министър. По думите му въпреки че европейските регламенти дават правомощия на националния надзорен орган да налага санкции, досега ГВА не е наложила нито една такава глоба. „До момента не е имало воля нарушителите да бъдат наказвани, но тези практики са преустановени и вече се подготвят първите санкции“, увери министърът.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]viber

Върни се горе