Проведе се 25-ото издание на детския фестивал в Силистра

Завърши единственото по рода си за цялата страна 25-то издание на Международния детски танцов фестивал „Утрешният мир започва с днешното приятелство“. Културната проява се проведе под патронажа на кмета на Община Силистра – д-р Юлиян Найденов и в партньорство с Националната Секция за България на CIOFF® (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства – Асоцииран член на ЮНЕСКО).

С членството в CIOFF® България, детският ни фестивал е включен в Световния календар на CIOFF® и популяризиран по света. Осъществява се международен обмен на фолклорни групи, с което ще се предава културно наследство на деца и младежи. Участие във фестивала през тази година вземаха седем чуждестранни състави, от тях по линия на CIOFF® България – Пекин – Китай и Бурса – Турция, от побратимените градове – Чеханов – Полша, Хойнице – Полша, Кикинда – Сърбия, Хмелницки – Украйна и Браила – Румъния.

В рамките на фестивала имахме удоволствието да се насладим на таланта на силистренските детски танцови състави:
– Ансамбъл „Добруджа“ при Община Силистра
– Детска фолклорна формация „Добруджанче“ към АНПТ „Силистра“ при НЧ „Доростол – 1870”, гр. Силистра
– Балет „Лиденс“ при НЧ „Доростол – 1870“, град Силистра
– Балет „Аксел“ при ЦПЛР – ОДК, град Силистра;
– Школа по хип-хоп танци „Денс Стейшън”, град Силистра.

Първият ден близо 300 деца, участници във фестивала рисуваха върху речни камъчета под ръководството на художничката Елена Маркарян. С нарисуваните камъчета изписаха “мир” на своите езици и отправиха послания за здраве и добри дни. На втория ден пак в парка разучаваха народни танци на страните участници във фестивала.

Фестивът бе закрит с кръшно добруджанско хоро, в което участваха децата и ръководителите на делегациите участници във фестивала.

ДЕТСКИЯТ ФЕСТИВАЛ В СИЛИСТРА Е ЗАКРИТЗавърши единственото по рода си за цялата страна 25-то издание на Международния…

Posted by АРТ Силистра on Tuesday, July 25, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе