Инициативата на БТА „Алеко днес“ събра в Националния пресклуб в Силистра на оживена дискусия представители на обществения живот в Силистра

Инициативата на Българската телеграфна агенция (БТА) „Алеко днес“ събра на среща-разговор в Националния пресклуб на агенцията в Силистра учители, представители на културния и обществени живот на града. Кампанията е посветена на 160 години от рождението на Алеко Константинов и включва поредица от срещи-разговори в пресклубовете на БТА в цялата страна.

Юбилейната дата мина в началото на януари, но заедно с генералния директор на БТА Кирил Вълчев замислихме тази кампания да тече през цялата година и в нея да се включат поне 160 души, съвременни българи, с различни професии, каза модераторът на срещата доц. Йордан Ефтимов – литературен изследовател, критик и преподавател по теория на литературата в Нов български университет.

„Идеята на кампанията е да използваме Алеко Константинов, за да говорим за себе си, но и да говорим за един интелектуалец, който далеч надскача ролята на български литературен класик. Той е също и философ, правен мислител, един от първите български юристи, застъпили се за отмяна на смъртното наказание, един от политическите ни мислители“, каза Ефтимов.

Във фокуса на дискусията бе книгата на Алеко Констатинов „Бай Ганьо“. Историкът Иван Занов цитира мнение на Петър Дънов, който смята, че Алеко е направил грешка, защото е показал само недостатъците на българин, а е спестил положителните му черти. Занов припомни, че разказът „Бай Митар – Пророкът“ от Михалаки Георгиев е написан именно като антипод на „Бай Ганьо“.

Според преводача Влади Владев ролята на Алеко Константинов в българската литература е фундаментална. „Всяка една литература, която има претенции, би трябвало да има подобно нравствено огледало. Бай Ганьо е такъв образ, в който всеки един от нас, които уж се дистанцираме от него, успява да познае някои свои качества. Можем да погледнем на Бай Ганьо като на проекция на някои нравствени недостатъци, които българите допускат, но не се свързват с него. Това са лъжепатриотизма, политическото хамелеонство, поръчковата журналистика“, каза Владев.

Преподавателят по литература Владислав Димитров сподели по-оптимистична теория за образа на Алековия герой. „Не мога да се съглася, че в училище гледаме едностранно на образа на Бай Ганьо. Можем да гледаме на него не само като на човека, който иска да превземе Европа, продавайки мускалите, но и като човек, който е достатъчно витален, за да се изправи пред новото и чуждото. В процеса на работа с учениците открихме един различен образ на героя, който му е позволявал да оцелее през петвековното османско владичество“, сподели Димитров.

Журналистът Незабравка Кирова – кор. на БННР за Силистра, сподели, че текстовете на Алеко Константинов продължават да са актуални и днес. Тя изрази мнение, че по тази причина „Бай Ганьо“, освен в часовете по литература, може да се изучава в курсове по психология, от профайлъри и навсякъде, където се разглеждат типовете характери.

Представителят на туристическото дружество в Силистра Йордан Георгиев, който е дългогодишен журналист, припомни един от забележителните цитати на Алеко Константинов – „Опознай родината, за да я обикнеш“, изразявайки надежда, че благодарение на подобни дискусии все повече хора ще разберат колко широкоспектърна личност е бил Алеко.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе