Петима силистренци са част от Националния отбор на България в световни ИТ състезания в САЩ

В Орландо, Флорида от 30.07 до 02.08 се проведоха Световните първенства по Microsoft Office Specialist (MOS) и Adobe Certified Professional. В двете състезания участва Национален отбор на България от 9 ученици, 5 от които са от ПМГ „Св. Кл. Охридски“ Силистра.

Нашите състезатели, водени от преподавателя си г-жа Искра Николова и г-жа Мария Недялкова – зам.-кмет, участваха в Microsoft Office Specialist, който представлява 100-минутен изпит, който провери техните знания, умения за прилагане и творчески таланти. Те се класираха: Симона Димова – 5 място Excel 2016, Константин Кирилов – 6 място Word 2016, Николай Георгиев – 6 място PowerPoint 2019, Александър Мораров – 8 място PowerPoint 2016, Михаил Илиев участва на Excel 2019.

Годишното състезание предизвика ученици на възраст от 13 до 22 години да докажат своите умения в Microsoft Word, Excel® и PowerPoint®. Вече в своята 21-ва година, тазгодишното състезание – единственото, одобрено от Microsoft от създаването му през 2002 г. – привлече повече от 1,3 милиона участници от цял свят.

За да се включат, учениците се явиха на квалифициран изпит за сертифициране на Microsoft Office Specialist, за да демонстрират своето майсторство в технологията на Microsoft Office. Регионалните състезания се проведоха по целия свят и 133 финалисти се класираха да се състезават във финалния кръг на състезанието, проведено в Орландо, Флорида от 31 юли до 2 август 2023 г.
На финалното събитие във Флорида Certiport и Microsoft отличиха най-добрите студенти в церемонията по награждаването на MOS World Championship Awards.

Силистренският отбор бе подпомогнат финансово за пътуването от Община Силистра. По време на участието на силистренските ученици в състезанието в Орландо, Флорида, САЩ, по ИТ -Microsoft Office Specialist World Championship, организиран от Certiport г-жа Мария Недялкова- зам.-кмет в Община Силистра разговаря с г-н Крейг Бушман- управител на CERTIPORT и с д-р Гари Гейтс – директор на PearsonVUE за възможностите, които световното състезание предоставя на учениците. То променя мирогледа им, стимулира състезателния дух и дава тласък на професионалното им развитие. Като представител на местната власт г-жа Недялкова връчи протоколни и рекламни подаръци на организаторите.

Гордост за нацията ни са умовете на младите българи, доказали по безспорен начин мястото си на ИТ- сцената на науката.

Петима силистренци са част от Националния отбор на България в световни ИТ състезания в САЩВ Орландо, Флорида от 30.07…

Posted by Община Силистра on Thursday, August 3, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе