ОИЦ – Силистра представи „Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) – новият подход за развитие на региона“

В залата на Областен информационен център – Силистра се състоя пресконференция с представители на местните медии за представяне на възможностите, които предоставя отворената процедура за подаване на Концепции за интегрирани териториални инвестиции. Разяснена бе същността на новия подход за регионално развитие, изискванията за широко партньорство между различни заинтересовани страни – местни власти, институции, бизнес, гражданско общество и др., както и ангажиментите на Областните информационни центрове като част от новосформираните експертни звена към Регионалните съвети за развитие. Екипът на Областен информационен център – Силистра (ОИЦ) стартира своята информационна кампания в област Силистра за разясняване на интегрирания териториален подход, като инициира и провежда информационни събития и дейности, работни срещи и индивидуални консултации с потенциални бенефициенти. Ще бъде разпространена и анкетна карта за измерване нивата на информираност и заинтересованост сред обществеността.

Интегрираният териториален подход представлява подход, базиран на местните специфики, насочен към ефективното използване на потенциала на всяка територия при тесен диалог и сътрудничество между институциите, работещи на различни нива на управление, както и останалите заинтересовани страни и участници, действащи на съответната територия. В Концепцията за ИТИ могат да бъдат включени една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си допринасят за развитието на дадена територия. Предвиденият бюджет за изпълнение на интегрирани проекти за Северен централен регион за планиране (Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра) е на обща стойност 532 126 260 лв.

В срок до 27 септември 2023 г. заинтересованите страни могат да подават своите концепции по обявената процедура BG16FFPR003-2.001 – КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (ИТИ) по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027. Електронният формуляр за кандидатстване съдържа основната информация за планираните мерки и дейности, индикатори, индикативен бюджет, план график за изпълнение и други елементи, според изискванията на Управляващия орган.

За повече информация и разяснения може да се обръщате към експертите в Областен информационен център – Силистра, както следва:

Адрес на офиса: гр. Силистра, ул. „Симеон Велики“ № 49 (сградата на Художествената галерия, вход към Кукления театър);

Тел.: 086/822 012;

e-mail: [email protected]

Информация за интегрирания териториален подход в резюме:

ИНТЕГРИРАН ТЕРИТОРИАЛЕН ПОДХОД

Интегрираният териториален подход е базиран на местните специфики, насочен към ефективното използване на потенциала на всяка територия при тесен диалог и сътрудничество между институциите, работещи на различни нива на управление, както и останалите заинтересовани страни и участници, действащи на съответната територия (подход „отдолу-нагоре“).

През периода 2021-2027 г. в България ще бъде прилаган интегриран териториален подход, с което се цели развитие на модел на партньорство и насърчаване на сътрудничеството между различни действащи лица на местно ниво – местни власти и другите заинтересовани страни: институции,  местен бизнес, гражданско общество.

Интегрираният териториален подход в България ще се прилага чрез инструмента интегрирани териториални инвестиции (ИТИ) на базата на Интегрирани териториални стратегии за развитие на регионите за планиране от ниво NUTS 2 (ИТСР). Всеки регион за планиране в страната разполага с определен бюджет за изпълнение на своята стратегия. Предвиденият бюджет за Северен централен регион за планиране (Русе, Велико Търново, Габрово, Разград и Силистра) е на обща стойност 532 126 260 лв.

Концепцията за ИТИ представлява една или повече проектни идеи за една или няколко дейности/инвестиции, които в комбинация помежду си или с други осъществени или предстоящи инвестиции на дадена територия с общи характеристики и/или потенциали за развитие, служат за осъществяването на конкретна цел или приоритет от Интегрираната териториална стратегия за развитие (ИТСР) на съответния регион за планиране от ниво 2.

ФИНАНСИРАЩИ ПРОГРАМИ:

  • Водеща програма – Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 (ПРР)

По ПРР могат да бъдат финансирани инфраструктурни мерки за: насърчаване на икономическата активност; енергийна ефективност на многофамилни и еднофамилни жилищни и обществени сгради; устойчива мобилност, вкл. градска мобилност и инвестиции в инфраструктура и оборудване; пътна инфраструктура, функционални връзки и пътна безопасност; зелена градска инфраструктура и сигурност в обществени пространства; образователна инфраструктура и оборудване; инфраструктура и оборудване за предоставяне на здравни, интегрирани здравно-социални и социални услуги в общността; жилищно настаняване; култура, спорт и туризъм.

Допустими бенефициенти по ПРР са широк кръг заинтересовани страни, сред които: държавни органи; областни администрации; общински власти на всички градски и селски общини; представители на гражданското общество (неправителствени организации, организации на работодатели и на синдикати, фондации); представители на бизнеса (предприятията); научна и академична общност; сдружения на собственици на сгради в режим на етажна собственост; лечебни заведения, държавна или общинска собственост (само в партньорство с Министерството на здравеопазването или Общината); културни институти; други организации от публичния сектор.

  • Програма „Околна среда“ 2021-2027 г. (ПОС)

ПОС ще подкрепя мерки за превенция и управление на риска от наводнения и за превенция и защита при неблагоприятни геодинамични процеси. Допустими бенефициенти по ПОС, са общини, областни администрации и Агенция „Пътна инфраструктура“.

  • Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП)

ПКИП ще финансира инвестиции, насочени към растеж и конкурентоспособност и за насърчаване на развитието на чистите технологии, кръгови и нисковъглеродни индустрии на МСП, установени на територията на индустриални паркове или във функционална близост около тях. Допустими бенефициенти ще са микро, малки и средни предприятия, като подкрепата за тях ще е, както чрез дългови инструменти, така и с безвъзмездни средства.

  • Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ 2021-2027 г. (ПНИДИТ)

ПНИИДИТ ще финансира интервенции във вече изградени иновационни клъстери. Потенциални бенефициенти могат да бъдат Центровете за върхови постижения и компетентност, научно-изследователските организации, висшите училища, предприятията, София Тех парк, консорциуми, институции и ведомства, работещи в областта на научно-изследователската и иновационна дейност, защитата на индустриалната и интелектуалната собственост.

  • Програма „Образование“ 2021-2027 г. (ПО)

По ПО ще се подкрепят дейности насочени към: ограмотяване на възрастни; десегрегация на училищата; развитие на дуалната система за обучение; допълнителна професионална подготовка за ученици и др. Допустими кандидати са: общини, държавни, общински, частни училища, действащи институции в системата на образованието, неправителствени организации.

  • Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. (ПРЧР)

Допустими дейности по ПРЧП: активни мерки за достъп до пазара на труда; предприемачество на уязвими групи; развитие на социалната икономика и насърчаване на заетостта в социални предприятия; активен живот на възрастните хора в пенсионна възраст и остаряване в добро здраве; насърчаване на ученето през целия живот и преквалификация; интеграция на маргинализираните общности; младежка заетост и др. Допустими кандидати са: общини, НПО, доставчици на социални услуги, читалища, работодатели, общински предприятия.

 ИНСТИТУЦИОНАЛНА РАМКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ПОДХОДА

В изпълнението на подхода участват различни органи на национално и регионално ниво. Компетентните териториални органи, които отговарят за ИТСР са Регионалните съвети за развитие:

Регионален съвет за развитие (РСР) на регионите от ниво NUTS 2 отговаря за ИТСР и участва в подбора на мерките за финансиране чрез подбор на концепции за ИТИ. Работата на РСР се подпомага от три отделни звена с експертен състав:

Звеното за медиации* съдейства за сформирането на партньорства между заинтересованите страни на регионално ниво и осъществява координация в процеса на подготовка на концепции за интегрирани териториални инвестиции; провежда разяснителни кампании и информационни дейности за популяризиране възможностите за реализация на интегрирани териториални инвестиции; отговаря за информационната стратегия на Регионалния съвет за развитие при запознаването на общността с интегрирания териториален подход. Всички заинтересовани страни и потенциални бенефициенти могат да се обръщат към Звената за медиации, когато имат нужда от информация или при намирането на партньори за подготовката и реализацията на концепции за ИТИ.

Звеното за публични консултации* организира и провежда обществени консултации и представяния, свързани с разглеждане и обсъждане на подадените концепции за ИТИ. Чрез тях се осигурява участието на местните общности в процеса на подбор, като мненията и коментарите от обсъжданията се представят на широкия състав на РСР, който трябва да ги вземе под внимание преди да одобри Общата програмна концепция за приноса на фондовете на ЕС към ИТСР.

*Функциите на звената за медиации и публични консултации се осъществяват от Областните информационни центрове, разположени в областните градове.

Звеното за предварителен подбор се състои от представители на управляващите органи на програмите, съфинансирани от европейските фондове за споделено управление, които участват в изпълнението на интегрирания териториален подход чрез финансиране на проекти по инструмента ИТИ. Звеното извършва проверка за административно съответствие и допустимост и приоритизация на концепциите за ИТИ в съответствие с критериите.

МЕХАНИЗЪМ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ИНТЕГРИРАНИЯ ТЕРИТОРИАЛЕН ПОДХОД

Интегрираният териториален подход се изпълнява чрез следните последователни стъпки:

  • Подготовка и подаване на концепции за ИТИ;
  • Проверка за административно съответствие и допустимост;
  • Публично обсъждане на подадените концепции за ИТИ;
  • Приоритизиране от Звеното за предварителен подбор към РСР;
  • Разработване и одобрение от Регионалния съвет за развитие на Обща програмна концепция за приноса на фондовете от ЕС към ИТСР (по една за всеки регион);
  • Провеждане на процедури за директно предоставяне или за подбор на проектни предложения и предоставяне на финансова подкрепа на одобрените за финансиране проектни предложения по реда на Закона за управление на средствата от европейските фондове при споделено управление (ЗУСЕФСУ) от УО на финансиращата програма;
  • Изпълнение на проектните предложения в съответствие с изискванията на конкретните финансиращи програми.

ПОДГОТОВКА И ПОДАВАНЕ НА КОНЦЕПЦИИ ЗА ИТИ

В рамките на интегрирания териториален подход всички заинтересованите страни могат да инициират и подават концепции за ИТИ по обявената процедура BG16FFPR003-2.001 – КОНЦЕПЦИИ ЗА ИНТЕГРИРАНИ ТЕРИТОРИАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ (ИТИ) при съобразяване със специфичните изисквания за допустимост на бенефициентите по отделните програми. Пълен пакет документи е достъпен на следния линк: https://eumis2020.government.bg/bg/s/Procedure/Info/fa6b3a4d-c93a-46f5-a98d-744b07bcfb8d

Всички заинтересованите страни могат да се обръщат за съдействие към Звеното за медиация за повече информация относно възможностите за реализация на интегрирани териториални инвестиции и при сформирането на партньорства между заинтересованите страни на регионално ниво.

Концепции за ИТИ се подават чрез системата ИСУН в срок до 17:30 ч. на 27.09.2023 г.  посредством попълване на електронен формуляр за кандидатстване. Той съдържа основната информация за планираните мерки и дейности, обосновка за приноса им към постигането на целите на съответния териториален документ и на финансиращите програми, дейности, индикатори, индикативен бюджет, план график за изпълнение и други елементи, според изискванията на съответния УО. Когато концепциите за ИТИ ще се изпълняват в партньорство между различни заинтересовани страни, се посочват водещият партньор, останалите партньори за подготовка и изпълнение на всяка отделна инвестиция в обхвата на концепцията, както и отговорностите на страните по изпълнението на отделните инвестиции, съгласно подписаното споразумение за партньорство.

Областен информационен център – Силистра е част от националната мрежа от информационни центрове за популяризиране на Eвропейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ), регламентирана от Закона за управление на средствата от ЕСИФ. Центърът функционира в рамките на проект на Община Силистра, финансиран по Оперативна програма „Добро управление” 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе