На среща с областния управител на Силистра директорката на ДКТ Силистра представи намерения и проблеми на театъра

Областният управител на област Силистра Минчо Йорданов проведе среща с директора на Драматично-куклен театър Силистра Златина Станева. На нея тя го уведоми за намеренията за новия творчески сезон на единствената в областта професионална театрална трупа. „Работата на театъра е резултат с отложено действие и това се отнася най-вече до развитието на подрастващите, защото нашата работя допълва образователния процес“, каза Станева.

Тя представи своите и на екипа си съпътстващи всекидневната работа тревоги относно бъдещето на малки театри като силистренския, в който без щатен режисьор работят общо 21 души – актьори, ръководство и технически персонал. Г-н Йорданов се ангажира да оказва помощ на театъра при необходимост в общуването със заинтересовани и ресорни институции на местно, регионално и на държавно ниво. В хода на разговора Станева сподели опасението си, че намаленият на държавно ниво бюджет за култура може да се отрази по някакъв начин на театралната сфера.

Работата на театъра се следи от Министерство на културата на базата на справки за дейността, включително за броя на представленията и на постъпленията от тях, предвид системата „субсидия върху продаден билет“. Скорошна е поисканата спешно нова информация от всички театри с описание на цялостната по места материална и ресурсна картина, автомобилен парк, възможности за игра в салони и читалища в населените места в съответната административна област и др. От разказа на г-жа Станева стана ясно, че годишната издръжка на театъра е около половин милион лева, а приходите от билети за представления варират от 100 до 125 хиляди лева годишно. По договор с Министерство на културата община Силистра с решение на Общинския съвет осигурява в бюджета на театъра по 10 000 лева годишно, като изисква информация какви разходи се покриват с тях.

Новата творческа година започва на 23 август с репетиции на премиерната пиеса „Родината или Силистра“ на Намък Кемал с режисьор Невена Митева. Междувременно театърът е обявил за назначение двама млади актьори, които да бъдат включени в пиесата, за да оформят крайния вид на нейния състав. Другите планирани нови заглавия са френската пиеса „Бившата жена на моя живот“ (Жозиан Баласко) с режисьор Евгени Будинов и „Отворена брачна двойка“ (Дарио Фо и Франка Раме) с постановчик Орлин Дяков.

ДКТ Силистра, който е продължител на повече от 150-годишната театрална традиция в Силистра, на практика играе в населените места в почти цялата област Силистра (извън в областния град най-вече в общините Дулово и Главиница, но също и в общините Тутракан, Кайнарджа и Ситово). По покани представления се реализират обаче и в общини от областите Добрич, Шумен, Велико Търново, Русе и др. През м. март т.г. гастрол бе проведен и на сцена в София. Г-жа Станева изрази съжаление, че театърът сам не е в състояние да възстанови една авторитетна проява, каквато беше в миналото Международният фестивал за куклени пиеси за най-малките, носещ името „Ян Бибиян“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе