Започва „Огненият Дунав“ в Тутракан

Започва „Огненият Дунав“ и всеки, изкушен от изобразителното изкуство може да я посети. На 29 юли в 17.30 ч. ще се открие изложбата на художниците – участници в пленера
„Всичко тече, всичко се променя“

Вратите на Галерия „Жельо Тачев“ за Вас открехва Александър Димитров. Магистър юрист. Уредник на Галерията към Историческия музей. Любител фотограф. Автор на книгите „Там, край реката“ и „Художественият облик на Тутракан“.

През 80-те години на ХХ в. сред общинското ръководство на Тутракан се заражда идеята за бъдеща художествена галерия в дунавския град. След близо 30 години (през 2014 г.) за първи път тутраканци могат да се насладят на постоянна експозиция, подредена в художествена галерия. Стабилните основи са поставени с подписването на двустранен договор за сътрудничество между Община Тутракан и Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1987 г., който предвижда ежегодна студентска художествена практика на възпитаници на ВУЗ-а в Тутракан, след която за бъдещата галерия следва да останат по две произведения. Така през годините се натрупва значителен фонд от художествени творби.

Дългоочакваната художествената галерия на град Тутракан е тържествено открита на 29 май 2014 г. като отдел „Изобразително изкуство“ към местния Исторически музей. Тя се помещава в сградата на Обредния дом – паметник на културата, строен като румънско училище през 1897 г., представляващ днес истински монументален ансамбъл. Година след официалното откриване галерията получава името на художника Жельо Тачев.

Започва „Огненият Дунав“!В Старо село на площада – „Магията фолклор“! Начало 15.00 часа. Очакваме Ви!

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Thursday, July 20, 2023

Жельо Тачев Каварджиклиев е роден на 28 януари 1892 г. в Стара Загора. Дипломира се пред 1923 г. в Художествената академия в София. Учи при проф. Петко Клисуров. проф. Цено Тодоров и проф. Стефан Иванов, професорите Иван Мърквичка и Иван Ангелов. и веднага организира първата си самостоятелна изложба в Тръпковата галерия в София. В нея включва 100 произведения. Творчеството му е свързано предимно с фигуралната композиция. Автор е на над 2 000 картини и 3 000 скици с молив, като работи основно в областта на портрета, пейзажа и историческата живопис, боравейки с много алегории, типични и за символизма. След като завършва образованието си, специализира 11 години в Париж, където създава близо 1000 картини – портрети, композиции на историческа, митологична и жанрова тематика, които остават във Франция или. поемат в различни посоки из Европа. Завръща се в България и от 1940 г. заживява в Тутракан, където остава 17 години. Тогава в сградата на днешната галерията се помещава гимназия „Стефан Караджа“, където Тачев става първо учител по рисуване, а след това и директор Днес тутраканската галерия притежава 9 картини на своя патрон, две от които пресъздават пейзажи от дунавския град („Пейзажи „Река“). Жельо Тачев умира през 1964 г.

Днес галерия „Жельо Тачев“ представя творби на съвременното изобразително изкуство, в които водеща тема е Тутракан. Въпреки че младата галерия все още не разполага с голям като количество фонд, нейното богатство се изразява в безспорното качество на произведенията, които притежава. Посетителите ѝ могат да се насладят на картини на художници – представители на академичната общност: акад. Олег Гочев, професорите Иван Узунов, Десислава Минчева, Станислав Памукчиев, Ивайло Мирчев, Димитър Чолаков, Димитър Рашков, Бисера Вълева, на доцентите Борис Желев, Йордан Йорданов, Пеньо Пенев, Йордан Парушев и др. Интерес за ценителите на изкуството представляват платната на Любен Генов (понастоящем председател на СБХ), Янко Янев, Николай Янакиев, Долорес Дилова, Иван Иванов – Йоаний, Валентин Асенов – Хъкъла, Пламен Монев, Тодор Делев, както и художници от чужбина – Зоран Крул, Симона Флореску и др. Присъствието на тази плеяда от утвърдени български творци се дължи на факта, че от 2012 г. в дунавския град се провежда пленер по живопис, в резултат на който част от картините обогатяват фонда на местната галерия.

Акцент в картините на тутраканската галерия са реката, рибарските лодки, дунавските рибари и риболовът, Архитектурният комплекс „Рибарска махала“, както и местният храм „Св. Николай“. Творбите са разнообразни като жанр – пейзажи, натюрморти, композиции. Част от фонда са представители на скулптурата – предимно студентски творби. Едно от най-ценните попълнения в тази област е скулптура на момче от проф. Величко Минеков (1928–2022), дарена от почетния гражданин на Тутракан д-р Анатолий Кънев.

Галерия „Жельо Тачев“ притежава колекция от четири картини на известния силистренски живописец Бедиг Бедросян (1912–1989), който рисува предимно пейзажи, свързани с река Дунав, както и натюрморти. Пет картини на русенския художник Стефан Кацаров (р. 1937) показват как е изглеждал Тутракан през 80-те години на миналия век.

В една от залите са представени осем съвременни икони, някои от които са точни копия на чудотворните. Те са рисувани от художничката от Троян Пламена Лесидренска и са дарение от лекаря проф. Иван Гаврилов, почетен гражданин на Тутракан. Иконите се отличават със своята изящна изработка и са с голяма художествена стойност.

РАЗКАЗВАМЕ ВИ ЗА ХДОЖЕСТВЕНАТА ГАЛЕРИЯ „ЖЕЛЬО ТАЧЕВ“ В ГРАД ТУТРАКАН Започва „Огненият Дунав“ и всеки, изкушен от…

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Thursday, July 20, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе