От 23 до 29 юли известни художници ще творят в Тутракан

Традиционният пленер по живопис, който ще се проведе за тринадесети път като съпътстващо събитие по време на фестивала „Огненият Дунав“ ще започне на 23 юли.

Известни български художници ще се включат в творческото събитие под мотото „Всичко тече, всичко се променя“. Някой от тях ще бъдат в Тутракан не за първи път. Проф. Пламен Легкоступ и доц. Йордан Йорданов, преподаватели във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“, доц. д-р Светозар Чилингиров от Шуменския университет, Янко Янков от Горна Оряховица, Владимир Запрянов – от София, Добрин Вътев – Бургас, Стефан Георгиев – Велико Търново, са част от имената. В пленера по-активно ще се включат тази години и възпитаниците на Школата по изобразително изкуство към Общински център за извънучилищни дейности с ръководител Аурел Стоянов. Цяла седмица те ще имат възможност да рисуват рамо до рамо с изявените творци, да разговарят, да се учат от тях.

Пленерът има за цел да ги запознае с красотите, културата и историята на Тутракан, да обогати авторските търсения на участниците, както и да подпомогне контактите и общуването между тях.

Според правилата всеки художник ще нарисува три картини с техника по избор: маслена, акрилна, акварелна и смесена. По една творба от всеки автор остава за градската галерия в Тутракан и по една картина ще получат спонсорите на проявата. Картините ще бъдат подредени в обща изложба в ритуалната зала на Обредния дом. Откриването на изложбата ще е на 29 юли от 17.30 часа.
Веднага след това ще започне конкурса за най-вкусна рибена чорба.

В 21:00 часа Б.Т.Р. и „балканските бийтълси“ – хърватската рок група „Сребърни крила“ и Владо Калембер ще забият на сцената на Кейовата стена, за да сътворят най-якото шоу по брега на Дунав.

Всичко тече, всичко се променя“ е мотото на традиционни пленер по живопис От 23 до 29 юли известни художници ще…

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Tuesday, July 18, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе