Задържане под стража за един и домашен арест за двама обвинени в държане с цел разпространение на близо 2 кг марихуана в Силистренско

Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на Емил В., постановено от Окръжния съд в Силистра и определи домашен арест за Красимир Д. и Севгин А. Тримата са обвинени в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества, в съучастие. Спрямо Красимир е повдигнато и второ обвинение – че е управлявал превозното средство след употреба на наркотик.

На 7. юли тримата пътували в автомобил, който край с. Айдемир бил спрян за проверка от полицейските органи. В него били открити 1948 гр. марихуана. Направеният тест с дрегер на шофьора и собственик на автомобила  Красимир Д. отчел наличие на наркотик..

Производствата пред настоящата инстанция бяха инициирани с жалби на тримата задържани с искане за по-леки мерки за неотклонение.

По отношение на 35-годишния Емил В. представителят на Апелативната прокуратура изтъкна многократните му осъждания за подобни престъпления. Те показват трайните престъпни навици на обвиняемия. За тях свидетелства и висящо досъдебно производство срещу него за същото деяние. Адвокатът каза, че подзащитният му не се е укривал при водените срещу него дела. Нито автомобилът е негов, нито той го е управлявал.

За този обвиняем Апелативният съд прие, че може да се направи извод за свързаността му с престъплението. Настоящата инстанция не споделя становището на Окръжния съд за опасност от укриване. Реална обаче е опасността той да извърши престъпление. Изводът се подкрепя от множеството предходни осъждания тъкмо за държане на наркотици. Последната присъда е влязла в сила съвсем скоро – миналия ноември. За да потвърди най-тежката мярка за неотклонение на Емил В., въззивният съд взе предвид и висящото наказателно производство, при същата правна квалификация.

Относно Красимир Д. прокурорът заяви, че са събрани достатъчно доказателства за съпричастността му и към двете обвинения. Акцентира и на множеството му пътувания извън страната. Защитата не вижда данни за упражнена от този обвиняем трайна и фактическа власт върху багажа, внесен в автомобила му. Мъжът е пенсионер по болест с трайни здравословни проблеми, което прави престоят му в ареста неудачен, изтъкна адвокатът.

Съдебният състав намери жалбата за основателна. Тази инстанция не споделя заключението на долустоящата за данни, които да обосноват предположението за съпричастност на шофьора към държаните наркотици, внесени в колата му от Емил В. На този етап от разследването не може да се направи извод за общност на умисъла. Има данни обаче за връзката му с второто деяние, за което е обвинен – шофиране след употреба на упойващи вещества. Има и реален риск Красимир Д. да извърши престъпление. Тя се извежда от множеството предходни осъждания. Още повече, сегашното деяние е извършено в изпитателния срок на две предишни присъди.

При липсата на убеденост у съдебния състав за съучастието на задържания в извършването на по-тежкото престъпление и с оглед убедителните данни за тежкото здравословно състояние на 54-годишния мъж, Апелативният съд прецеди, че адекватна мярка за неотклонение е домашният арест с електронно наблюдение.

За третия обвиняем – Севгин А. прокурорът акцентира на множеството предходни присъди и на извършването на настоящото деяние в изпитателния срок на друго осъждане за същото по вид престъпление. Освен това, в имот, обитаван от него, са открити наркотични вещества и свързани вещи.  Адвокатът на Севгин обясни, че не може да се направи обосновано предположение за неговото участие. Ролята му била само да свърже двама свои познати с цел извършване на транспортна услуга. От друга страна мъжът е трябвало да постъпи в болница за поставяне на сърдечно-съдови манипулации, което е било препятствано от ареста му. А това може да застраши здравето му.

Апелативният съдебен състав съобрази, че макар и в начален етап от разследването, има индикации, свързващи този обвиняем с деянието, за което е привлечен. С оглед предходните осъждания и извършването на престъплението в изпитателен срок на присъда за същото деяние, има  опасност да извърши престъпление при по-лека мярка. Сериозен аргумент в полза на задържането му са и откритите в имот пакетчета с канабис. В същото време обаче съдът няма как да не съобрази тежкото здравословно състояние на 49-годишния мъж. Той е с два инфаркта, вторият получен съвсем скоро. Категорично при такова рисково за живота и здравето състояние обвиняемият не може да бъде задържан под стража. Ето защо Севгин А. ще бъде поставен под домашен арест, който ще се проследява с електронно наблюдение.

Определенията на Апелативен съд – Варна за мерките за процесуална принуда на тримата обвиняеми не подлежат на обжалване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе