Тържества в област Силистра за годишнината от рождението на Васил Левски

На 18 юли 2023 г. Град Силистра бе проведено тържество за честване на 186 години от рождението на Апостола на свободата Васил Иванов Кунчев – Левски. Проявата е съвместна с участието на община Силистра, Общински комитет „Васил Левски“ и Общински клуб „Христо Ботйов“ – град Силистра. В програмата: есе за Левски на Дарина Нейкова от Клуб за млади възрпожденци „Таньо войвода“ при СУ „Никола Вапцаров“ и изпълнения на партиотични песни от Трио „Елмина“. На почетен караул пред паметника на Левски, изграден преди 15 години със средства на общината и от дарения, бяха членове на Клуб за млади възрожденци „Горди българчета“ при ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

В тържеството участваха представители на различни властови институции – държавни, регионални и общински, учебни и културни заведения, неправителствени организации. Областна администрация Силистра бе представена от Минчо Йорданов – областен управител, и от Илиян Великов – заместник областен управител, както и от служители в двете дирекции в администрацията. По традиция бяха поднесени венци и цветя. За финал прозвуча химнът на Република България, предшествано от минута мълчание в памет на най-великия българин.

По подобен начин и в други общини на област Силистра бе почетен Васил Левски, от чиято гибел тази година се навършиха 150 години: паметници в негова чест има в Силистра (вкл. свързани с негови сподвижници – възрожденците Гено Чолаков – в града, и Велико Скуртолов – в с. Ветрен), Тутракан, Дулово, Главиница и в село Васил Левски – община Алфатар, а 4 читалища носят името на карловеца, останал в историята със своето революционно дело – в Българка, Прохлада, Боил и Царев дол. Средните училища в Дулово и Главиница също се наричат „Васил Левски“, както и основното училище в село Яребица, община Дулово. От няколко дни в Силистра е актуална изложбата „Бунтът на духа – основна сила по пътя към свободата“ (1861-1873), дело на Национален музей „Васил Левски“ – град Карлово, която в над 20 табла е подредена на първия етаж в Регионална библиотека „Партений Павлович“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе