„Огненият Дунав“ – гореща среща на изкуствата в Тутракан

Кметът на Тутракан д-р Димитър Стефанов говори за предстоящото събитие „Огненият Дунав“ в Тутракан.

– Г-н Стефанов, горещините настъпиха с пълна сила, културните събития също. Всъщност още от м. май наситихте лятната програма с изключително много и разнообразни концерти, фестивали, конкурси, музикални и танцови прояви не само в Тутракан, но и в цялата община. Какво предстои?

– Преди да кажа за предстоящите събития ще направя една кратка ретроспекция само за юни. Защото е показателна колко наситена и интересна е културната програма в общината и как прави разнообразен живота на хората. Две големи събития ознаменуваха м. юни – Празникът на реката и Джулай Морнинг. Но тук бе и детския празник на 1 юни с куклената постановка на ДКТ Русе „Вълкът и седемте козлета“ и изпращането на бъдещите първокласници в детските градини. През юни бе и срещата с Борислав Александров и част от екипажа на военния научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, участник в 31-вата българска антарктическа експедиция – „Една земя, една общност, безброй приключения“. Посрещнахме 10-я юбилеен Джулай Морнинг на брега на реката с много гости от цялата страна, от Румъния, Турция, Германия…И разбира се със световната звезда Джони Джоели! От 8 вечерта до 8 сутринта се лееше музика – повече от 15 групи и индивидуални изпълнители. Една незабравима вечер за всички присъствали, а за много от тях Тутракан бе откритие. Това е смисълът – не само да доставим удоволствие и духовна храна с високо качество, но и популяризиране на Тутракан. Само преди дни се проведе 19-тото издание на Празника на кайсията. Още един повод за гордост, защото наложихме марката „Тутракан – столица на кайсията“.

– А сега за предстоящoто?

– Очаква ни фестивала „Огненият Дунав“ – една гореща среща на изкуствата в Тутракан. Това е 11-тото издание и отново нашият град ще стане притегателен културен център не само за тутраканци. Както знаете, в рамките на седмица посвещаваме всеки ден на даден вид изкуство. Официалното откриване е на 26 юли – вечерта на класиката. Това ще е голямата изненада на фестивала. Детският мюзикъл „Бременските музиканти“ събира звезден постановъчен екип. Музиката е на композитора Юлиян Слабаков, постановчик е оперният режисьор Георги Симеонов, специализирал при Франко Дзефирели. Художник на костюмите е топдизайнерката и сценограф Първолета Чавдарова-Летиция, която изработи сценичните костюми за Тутракан между бляскавата световната премиера на операта „Далинда“ от Доницети в Берлинската Staatsopera, където бе автор на костюмите и ангажиментите й за модни ревюта в Дубай. Хореограф е Весела Василева – директор на балетната трупа в Русенска опера. Голямата изненада са артистите в мюзикъла – това са тутраканските деца от певческите формации на Доротея Бальовска, вокален педагог и директор на Общински център за извънучилищни дейности.

На 27 юли е „Фолклорна палитра“, когато ще се представят тутраканският танцов състав „Дунавска младост“ и китайският спектакъл „Съзидание“ – на Институт „Конфуций“ при ВТУ.
Следващата вечер е насочена към младежката публика. Румънеца и Енчев ще представят музикалния спектакъл „Завръщане“. Подгряващи ще са етногрупа „4ЕТНО“ и тяхната „Стъпка напред“.
Тези събития ще бъдат на сцената на Амфитеатъра в Крайдунавския парк.

– По традиция последната вечер е отредена за рок музиката. Ще има ли изненади?

– Кулминацията на фестивала ще е в събота – 29 юли, в Пространството пред Кейовата стена. Гвоздеят на вечерта е рок концерта на легендарната група „Сребърни крила“ (Srebrna krila), които след много години се събират отново, специално за „Огненият Дунав“ с техния фронтмен с незабравимия дрезгав глас Владо Калембер. Заедно с тях ще забият и Б.Т.Р. Неотменна част на празника е огненото и лазерното шоу, а водещ, както винаги ще е Наско от БГ Радио.

– Кажете малко повече за съпътстващите събития?

– През деня ще има символично преплуване на р. Дунав, Воден слалом на тихи води с едноместен и двуместен каяк, състезание по ходене по греда над вода и други спортове, атракциони, забавления за деца, шатри със скара и бира. Едно от най-атрактивните събития е конкурса за най-вкусно приготвена рибена чорба. Сред майсторите на чорбата ще видим Цонко Цонев – Кметъла, Христо Мутафчиев – почетен гражданин на Тутракан, кметовете на Кирнодж и писателя Релу Котобан, кметове на някои общини и др. Всички те създават една допълнителна емоция.
Едновременно с фестивала тече и пленера, който е традиционен за града – събираме едни от най-известните художници в България, които в продължение на една седмица рисуват и в 18 часа на 29 юли в ритуалната зала на Обредния дом ще открием тяхната изложба от картините, които са сътворени през този период. Към съпътстващите събития ще добавя и Националния фолклорен фестивал „Магията фолклор“ на 22 юли в с. Старо село, където ще има и Фермерски пазар, а гост ще е певицата Райна. На 23 юли започва Пленера за художници. Любителите на театралното изкуство ще могат да се насладят на комедията „Малки изневери“ от Нийл Саймън и Уди Алън, постановка на театър „Искри и сезони Надявам се на хората да им хареса програмата и да намерят нещо по свой вкус.

– Как се финансират такива значими форуми?

– Тук е времето и мястото да благодаря на всички спонсори, които повярваха в Общината, повярваха в тези две събития – Джулая и Огненият Дунав и помагат финансово те да се реализират. Мога да ги изброя, но в годините сме имали много спонсори и мога да пропусна някого. Това са и физически лица, и организации, и фирми, и предприятия, на които безкрайно сме благодарни, за това че помагат и правят наистина лятото да е много по-емоционално и смислено за жителите и за гостите на града.

– Общината участва ли финансово?

– Да, участва с минимален финансов ресурс и ако не са спонсоритене бихме могли да се справим. Но пълен отчет със списъка на спонсорите и точната сума отпусната от Общината ще може да направим след събитието.

– Главният „виновник“, мотор, идеен вдъхновител на тези събития сте Вие. Защо го правите?

– За хората! Защото това, което Тутракан може да предложи и чрез това да се развива, е туризма, в т.ч. и културния туризъм. Гостите, които идват дори едно кафе да изпият, тези пари остават в Тутракан – на нашите производители, на нашите заведения, на нашите фирми хотели, музеи и пр. По този начин помагат и на бизнеса. От друга страна правим по-популярен Тутракан, хората чуват за нашия град, за неговите забележителности, за големите културни празници. Това възбужда тяхното любопитство и все повече посетители имаме като туристи. А духовното, което получават нашите граждани е безценно.

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Wednesday, July 12, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе