Кметът на Тутракан с най-голямата награда от Асоциацията на българските градове и региони

Д-р Димитър Стефанов – кмет на Община Тутракан с най-голямата награда от Асоциацията на българските градове и региони. Интервю с д-р Димитър Стефанов по повод връчената му от Асоциацията на градовете и регионите в България награда за цялостен принос.

Вече e известен факта, че кметът на Тутракан е удостоен с най-голямата награда от АБГР. На специална церемония бяха връчени IX-те годишни национални награди за 2023 г., които тази година бяха в 30 категории. Д-р Димитър Стефанов бе отличен с Грамота и Статуетка за цялостен принос за развитието на АБГР. Наградата му връчи председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските градове и региони – Ергин Емин. Събитието се състоя в хотел Hyatt Regency Pravets Resort („Хаят Риджънси Правец Ризорт) в присъствието на около 100 души, между които кметове, зам.-кметове, председатели на Общински съвети, съветници, членове, партньори и приятели на Асоциацита. Общините бяха отличени за успешно управление; за реализираните инвестиции, свързани с природата и хората; за развитие на спорта и младежките дейности; за запазване и популяризиране на културно-историческото наследство; за въвеждане на иновативни подходи в управлението на общината и др. Основният критерий на журито за определяне на призьорите бяха реализираните общински проекти с ясни и устойчиви резултати.

– Д-р Стефанов, преди десетина дни бяхте награден от АБГР. Как приемате тази престижна награда и знаехте ли предварително, че ще бъдете отличен?

– За мен беше изненадващо. Никой не ми беше казал, че ще бъда отличен за цялостен принос, а че ще връчвам награди. Беше неочаквана за мен. Казвам неочаквана, но много приятна изненада, защото в течение на годините съм работил много активно за асоциацията. Тази награда я приех аз, но тя е за работата на цялата общинска администрация. Винаги съм казвал, „че една птичка пролет не прави“. Един кмет, колкото и да е добър, ако няма зад гърба си администрация, която да му вярва и да работи за просперитета на общината, която управлява, нищо не може да се случи.
Аз благодаря на цялата общинска администрация (това го направих лично още като получих наградата) за това, че са зад гърба ми, че ми вярват и че работим заедно.

– Наградата е материализиран образ на благодарността, но тя е едноктратен акт. Безспорно тя е авторитет, както за Вас, така и за Тутракан, но ще има ли някакво друго изражение, не парично разбира се, някаква полза за нашия град?

– В знак на уважение и признателност председателят на Управителния съвет Ергин Емин, заедно с част от ръководството на Асоциацията ще бъдат тук, в Тутракан, на Джулай Морниг. Ще дойде и Норберт Бекман-Диркес – ръководител Фондация „Конрад Аденауер” за България. Фондацията е един от най-големите спонсори на Асоциацията на българските градове и региони. С участието на г-н Бекман на 3 юли в нашия град ще се проведе Дискусионен форум на тема „Европа в моя град: Еврото в моя град“. От 10.00 часа в залата на Общинския съвет Тутракан, всеки, който желае може да посети форума. В програмата са включени две теми: първата -„Европа в моя град“ ще представи г-н Норман Бекман, а втората „Въвеждане на еврото – необходимо и неизбежно условие за развитие на българската икономика“ – д-р Петкан Илиев, икономист, специалист по макроикономика.

Наистина посещението на г-н Норберт Бекман е от изключителна важност за всички нас, защото нашата община и местния бизнес се възползват пълноценно от европейските фондове, имаме много спечелени проекти. Фондацията има силно присъствие навсякъде в Европа и има съществен принос за свързаността на най-отдалечените региони в Европа. Дейността й е насочена към развитие на местното самоуправление в градовете и регионалната политика в България. Част от проектите са спонсорирани от Фондацията и помощта е безвъзмездно.

Д-р Димитър Стефанов – кмет на Община Тутракан с най-голямата награда от Асоциацията на българските градове и…

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Tuesday, June 27, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе