Почина почитния гражданин на Силистра и голем добруджански акордеонист Стоян Дечев

Марин Минев съобщи за внезапната кончина на големия добруджански акордеонист Стоян Дечев, почетен гражданин на град Силистра, солист на БНТ и БНР.

На 80-годишна възраст почина акордеонистът и музикален педагог Стоян Дечев. Почетният гражданин на Силистра за 2013 г. е възпитаник на музикалните школи в Пловдив и Плевен, осъществяваше активна звукозаписна дейност в БНР. Роден е на 2 май 1943 г. в село Гарван.

Според статистиката на радиото Стоян Дечев е записал в него над 220 обработки и аранжименти на народна музика. Той редовно се появяваше на синия екран или звучеше по радиото, радвайки се отдавна на национална известност. Изнесъл е безброй концерти у нас и в чужбина, свирил е даже в САЩ.

Виртуозът на клавишите е издал дузина албуми, включително с авторски композиции или аранжименти. По лична негова преценка над 500 са обработените и нотирани от него български мелодии, които ако се засвирят ще звучат над 25 часа. Дечев бе и един от водещите ни днешни творци, чийто нотен материал е публикуван в школите по акордеон. Пълната му биография пък е поместена в сборника „Антология на българските фолклорни изпълнители”, издание на СУ „Св. Климент Охридски”, припомниха неговите почитатели.

Преди години Стоян Дечев разшири „географията” на музикалното си изкуство. Той посети Ню Йорк, където живеят дъщерята му Елеонора и внукът Едуард. Там два месеца Дечев води курс по български фолклор в местна музикална школа.

Над 10 читалищни, клубни и ученически фолклорни състава в Силистренско ръководеше доскоро неуморният Стоян Дечев.

С най-голямо прискърбие искам да съобща за внезапната кончина на големия добруджански акордеонист Стоян Дечев, почетен…

Posted by АРТ Силистра on Sunday, June 11, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе