Среща на науката и изкуствата в ПМГ „Св. Климент Охридски“

В рамките на два дни (01.-02.06.2023 г.) в ПМГ „Св. Климент Охридски“ се проведоха редица инициативи, чиято основна цел бе да се даде възможност на учениците да демонстрират своите знания, умения и таланти.

Веднага след официалното откриване на отворените врати от г-жа Анелия Невска, директор на училището, единадесетокласниците от групата за занимания по интереси „Химия и ООС“ към ПМГ, водена от г-жа Маргарита Янкова, премериха сили в състезанието „Последният печели“. В трите кръга участваха 4 отбора, които с представянето си доказаха, че ученето може да е и забавно. Темите засягаха както строежа на атома и химичната връзка, така и различните химични процеси. Проведени бяха и химични опити в STEM лабораторията.

Последва я представителната група по биология, в която трите отбора от 10. клас се изправиха уверено пред практическите задачи. Работният им процес включваше наблюдение и описание на протичащи реакции в лабораторни съдове, записване на химични уравнения, формулиране на изводи, провеждане на математически изчисления и чертане на графични зависимости. В лабораторна работа, проведена под вещото ръководство на г-н Боян Цветков, беше заложен изследователският подход.

Не без интерес протече и турнирът по шахмат, в който 18 участници, възпитаници на г-н Красимир Йорданов, премериха сили по т.н. „швейцарска система“. В надпреварата първото място грабна заслужено Павел Недев, на второ място се класира Доротея Добрева, а на трето позиция остана Момчил Нейков.

Следващите гимназисти, които получиха шанс за изява, бяха от новосъздадения клуб „Гейминг концепции“, който организира разяснителна лекция относно гейминга. Първата част от презентацията им по темата беше изнесена от десетокласника Пресиан Русев, който е треньор на отбора по LoL. Той представи играта и сподели информация за създаването на клуба, както и как бъдещите ученици могат да се присъединят към него. Във втората част друг десетокласник – Алекс Попов, който е и един от основните играчи в отбора по CS:GO, успя да въведе присъстващите в света на CS:GO, като демонстрира и някои трикове, помогнали на отбора му да спечели първото място и да се класира директно за финалите.

Последната дейност, която се проведе в училището през първия ден, даде шанс на изкушените от перото да изразят себе си върху белия лист, участвайки в литературната работилничка, в която заедно със своите преподаватели – г-жа Искра Йорданова, г-жа Татяна Христова, г-жа Христина Шегева и г-н Владислав Димитров, те направиха своите първи или пък поредни стъпки на попрището на литературата.

В края на деня, но вече в залата на Община Силистра, младите актьори от ПМГ, под вещото ръководство на Станислав Георгиев от ДКТ – Силистра, представиха завладяващата сетивата комедия „Репетиции за Мечо Пух“, в която в провинциален театър пристига най-прочутият български режисьор, за да постави пиеса за фестивали и турнета из целия свят, но в процеса на работа се появява недоразумение и нещата придобиват неочакван обрат. Какъв точно бе той не остана тайна за гостите в залата.

Вторият ден започна с иновативен урок на тема: “Мегалитни конструкции, барелефи, природни тайни и история”, в който възпитаниците на г-жа Маргарита Александрова и г-н Боян Цветков показаха умения да взаимодействат успешно с публиката, както и да демонстрират своите натрупани знания по история и биология.

Следващия иновативен урок, които бе представен от учениците от 11. клас пред учители и ученици от други училища и пред експерта по математика, информатика и ИТ, бе свързан със създаване на приложение на C# за решаване на математически задачи , също създадени в STEM центъра на ПМГ. Екипите представиха избрани от тях теми на проекти, в които показаха завидни знания по математика, които умело съчетаха с уменията по информатика, демонстрирайки работа с Microsoft Visual Studio C#, а в процеса на разработване на проектите техни помощници бяха учителите по информатика –г-жа Милена Коцева и г-жа Светослава Стоева, както и г-жа Теменужка Николова – учител по математика.

Приятното време в Дунавския парк позволи на младите литературни таланти да направят текстовете си достояние не само на своите учители и съученици, но и на гражданите, проявили интерес да чуят какво вълнува децата днес и как те умеят да създават светове, в които умело съчетават проблемите на съвременното училище и мечтите за успешна реализация и едно по-добро бъдеще за всички ни. Не липсваше и изповедното начало, представено символно чрез ключа, с които се отваря душата на човека.

Както първият, така и вторият ден приключи в залата на Община Силистра, където бяха представени дейности по проект „Среща на изкуствата“ към конкурсна сесия „Младите за Силистра“ 2023, основна роля в разработването на който за нашето училище има г-жа Татяна Кулева – педагогически съветник. Тук, в залата на Общината, гражданите на града ни имаха възможност да се насладят на изложбата с картини на ученици от Гимназията, да се запознаят с литературни творби на ученици от училищни и национални конкурси, да чуят музикални изпълнения на китара и цигулка, песни, както и да наблюдават модерен балет и народни танци.

Тези два дни, които бяха по-различни както за децата, така и за техните учители, ни показаха, че даването на творческа свобода на учениците да изразят себе си, е елемент от образованието, който е не само необходим за изграждане на увереност у подрастващите, но и показва на практика как симбиозата между ученици и учители дава своя желан плод.

Среща на науката и изкуствата в ПМГ „Св. Климент Охридски“В рамките на два дни (01.-02.06.2023 г.) в ПМГ „Св. Климент…

Posted by ПМГ "Св. Климент Охридски" – гр. Силистра on Friday, June 2, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе