Близо 600 души ще оценяват зрелостните изпити тази година

Близо 600 учители и университетски преподаватели от цялата страна ще оценяват в електронна среда изпитните работи от предстоящата сесия на ДЗИ.  По традиция изпитната сесия започва с матурата по български език и литература, която ще се проведе в петък, 19 май. Тестът се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и 2 с разширен свободен отговор. Последният 41-ви въпрос включва писане на есе или интерпретативно съчинение, като за втора поредна година ще има две отделни теми.

Това съобщи Евгения Костадинова, директор на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ в МОН пред БНТ. И тази година за тройка ще са необходими 30 точки.

Вторият задължителен държавен зрелостен изпит ще се проведе на 23 май. Профилиращите предмети, от които зрелостниците ще избират, са общо 18, но изпитите ще са 27, защото тези по чужд език се полагат на различни нива в зависимост от учебния план. На същата дата завършващите професионално образование полагат задължителния си държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

По време на изпитната сесия май-юни Министерството на образованието и науката ще организира общо 83 изпита. Тук се включват първата, втората, допълнителните матури (включително изпитите по различните нива на чужд език), както и изпитите на валидирането на умения.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе