Тържество за 60-ата година на ПГСУАУ „Атанас Буров“ – град Силистра

Тържество за 60-ата година на ПГСУАУ „Атанас Буров“ – град Силистра. Поздравление от инж. Николай Неделчев – областен управител на област Силистра.

В салона на община Силистра бе проведено тържество за 60-ата година от основаването на ПГСУАУ „Атанас Буров“ – град Силистра, което е едно от първите в областта средни професионални училища, преминало през статут на техникум, за да бъде днес водеща в региона професионална гимназия. Настоящият от пет години насам директор на училището Денка Михайлова е едва петият в неговата история: нейни предшественици са Александър Здравков (1963-1992), Маргарита Захаринова (1992-2008), която е и възпитаник от първия випуск, както и Дочка Милушева (2008-2018).

Областният управител инж. Николай Неделчев отправни поздрав към присъстващите: „Поздравявам Ви най-сърдечно от името на държавната власт в област Силистра с 60-ата година на едно от първите в Крайдунавска Добруджа професионални технически училища за средно образование. В продължение на десетилетия Вашият предшественик – Икономически техникум – Силистра, бе сред примерите за подготовка на специалисти, които веднага след дипломирането си се вливаха в структурите за управление, производство и услуги. Настоящият профил на гимназиално ниво е още по-разнообразен и дава възможност за надграждане и по-нататъшно развитие в избраната професионална сфера. Желая Ви успех както в пряката образователна дейност, така и в реализацията на международните проекти, в които участват учителите и учениците!“.

Поздравления поднесоха кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов, д-р Мария Димитрова – председател на ОбС – Силистра, д-р Габриела Георгиева – началник на РУО на МОН и др. Пред разнолика аудитория от ученици и учители – бивши и настоящи, бе поднесена разнообразна културна програма, включително от ученици на гимназията, която тази година изпраща 60 абитуриенти, повечето от които по традиция продължават своето обучение в български и в чуждестранни ВУЗ.

Накратко: 40 години – техникум – до 2003 г., оттогава насам – професионална гимназия. От учебната 2007-2008 учебна година с Решение на Министерски съвет – със собствена сграда. От месец август 2008 г. училището носи името на българския държавник, финансист и политик Атанас Буров. Училището е член на Българската асоциация на училищата по хотелиерство и ресторантьорство. ПГСУАУ „Атанас Буров“ е първата професионална гимназия в област Силистра, която реализира дуална форма на обучение през 2018 г.

Тържество за 60-ата година на ПГСУАУ "Атанас Буров" – град Силистра. Поздравление от инж. Николай Неделчев – областен…

Posted by Jordan Georgiev on Thursday, May 11, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе