7 важни неща, които всеки начинаещ шофьор трябва да знае

Да имаш автомобил е удобство, но и отговорност. Ако сте начинаещ шофьор и за пръв път притежавате собствена кола, може би има все още много неща, които не знаете или нямате навика да следите. Днес ще ви предоставим някои ценни съвети и препоръки, които да ви улеснят.

1. Видове застраховки

Съществуват 2 основни вида застраховки за автомобили. Гражданска отговорност се изисква по закон за всеки автомобил, регистриран в България. Тя покрива потенциалните щети нанесени на 3ти в случай на инцидент, причинен от вас. Автокаското е друга популярна застраховка. Тя покрива щетите по вашия автомобил – независимо дали вие сте причина за инцидента, или не.

2. Годишен технически преглед

Всеки автомобил задължително трябва да преминава веднъж годишно през годишен технически преглед. Той цели да установи дали вашата кола е технически изправна и безопасна за вас и другите участници в движението. По време на прегледа се тестват неща като спирачките на автомобила, както и вредните емисии, които се отделят вследствие на употребата му.

3. Зимни и летни гуми

Подходящите гуми играят ключова роля в комфорта при шофиране и безопасността на пътя. Те са в директен контакт с пътната настилка и ако не са подходящи, биха могли да увеличат спирачния път или да намалят контрола ви върху автомобила. Зимните и летните гуми са съобразени с температурите и условията на шофиране съответно през студената и топлата част на годината. Законът за движение по пътищата пък изисква да се шофира със зимни гуми в периода от 15 ноември до 1 март. Ето защо е препоръчително да имате 2 комплекта гуми, които да сменяте в началото на ноември и март.

4. Течностите в автомобила

Всеки автомобил използва редица технически течности, които осигуряват неговото правилно функциониране. Те включват двигателно масло, антифриз, спирачна течност, хидравлична течност и др. Важно е редовно да проверявате нивата на тези течности. Това от една страна ще ви позволи да поддържате винаги необходимите нива, като доливате при необходимост. От друга страна, регулярната проверка ви позволява да установите бързо евентуални течове.

5. Какво да носите винаги с вас?

Може би вече знаете, че законът ви задължава винаги да носите в своя автомобил редица инстументи и консумативи. Това включва подходящо оборудвана аптечка, светлоотразителна жилетка и триъгълник, пожарогасител и резервна гума. Трябва да проверявате периодично тези консумативи, за да се уверите, че те функционират и са в срок на годност.

Ако искате да бъдете подготвени за още по-широк спектър от ситуации на пътя, ние ви препоръчваме да се снабдите също с въже за теглене, кабели за подаване на ток, резервни крушки и комплект бушони, подходящи за вашия модел автомобил.

6. Редовната профилактика е ключова

За да можете да разчитате на вашия автомобил, е от първостепенна важност да го поддържате добре. Това означава, че поне веднъж годишно трябва да сменяте двигателното масло. Също така препоръчваме поне веднъж годишно да посещавате вашия механик, за да прегледа изправността на различните системи. Профилактиката на климатика препоръчваме да правите също веднъж годишно – преди началото на топлия сезон. Всичко това ще поддържа вашия автомобил в отлично здраве и ще осигури комфорт за вас и останалите пътници.

7. Леките инциденти са част от ежедневието

Градовете ни стават все по-големи, движението все по-натоварено. Това означава, че е от първостепенна важност да бъдете винаги максимално концентрирани по време на шофирани. Все пак, дори да сте изключително внимателни на пътя, не всичко зависи единствено от вас и дори на най-добрите шофьори се случва понякога да бъдат част от пътни инциденти. Ако това се случи и на вас е важно да знаете, че в днешно време можете да поръчате необходимите за ремонта части и консумативи дори онлайн на сайт за авточасти Taros Trade.

Всяко начало е трудно и шофирането на автомобил не е изключение от това правило. Разбирането на различните видове застраховки, осигуряването на техническа изправност на автомобила, сезонната смяна на гумите, подходящото оборудване и поддръжка на автомобила – всичко това може би изглежда плашещо в началото. Уверяваме ви обаче, че с течение на времето и опита всички тези аспекти на шофирането и поддръжката на автомобила ще станат ваша втора природа.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе