114 години ПЗГ „Добруджа“ – Силистра

В навечерието на Гергьовден, ПЗГ „Добруджа“ – гр. Силистра отбеляза своята 114-годишнина. Гимназията е основана през 1909 година като низше земеделско училище, с което се поставя началото на българското земеделско образование в Добруджа.

Директорът на гимназията – г-н Пламен Славов поздрави колегите си и възпитаниците на училището с празника, като отбеляза важността на земеделското образование за нашия регион. Празникът продължи с хепънинг. Учениците решаваха различни задачи свързани с учебния процес. С последната игра „Сливи за смет“ възпитаниците на гимназията спомогнаха за почистването на училищния двор. Победител в надпреварата стана 9-а клас.

В гимназията се обучават ученици в специалностите „Механизация на селското стопанство“, „Растителна защита и агрохимия“ и „Фермер“. Днес гимназията разполага с богата база за обезпечаване на учебния процес: модерно обзаведени кабинети, специализирани учебни работилници, учебен полигон, училищно общежитие, ученически стол, богата открита и закрита спортна база, етнографски музей, фотодокументална изложба. Собствената земя на училището и наличната селскостопанска техника дават възможност за обучение на учениците в реални производствени условия, както и за допълнителни приходи към бюджета. Голяма част от собствените приходи се използват за безплатна храна и транспорт за учениците. Осигурено е и безплатно обучение по управление на МПС, категории „Ткт” /водач на трактор/, „В”/водач на лек автомобил/, „С”/водач на камион/, „Твк“ /работа с прикачен инвентар/ и „Твк-З /комбайнер/.

За добрата подготовка на учениците говори и отличното им представяне в разнообразни конкурси и състезания. Нашите ученици традиционно участват в Националните състезания „Млад фермер” и „Озеленяване и цветарство“, Националния празник „За хляба наш…”, Националните викторини-конкурси „Времето на Бедреддин” и „По пътя на Таньо войвода”, „Дъга на толерантността“ и много други. Спечелените призови места са гордост за нас.

Трудно е да се разкрие накратко историята на едно училище, давало знания и мъдрост на своите възпитаници над 100 години. Всяка година е едно стъпало към познанието.

Най-голямото богатство, най-ценния капитал на всяко училище са хората, които са обучени и възпитани в него. И ние сме горди, че в Професионална земеделска гимназия „Добруджа” през годините на нейното съществуване са получили диплома за средно образование над 9000 ученици, които достойно защитават името на гимназията в почти всички земеделски кооперации, сдружения, ферми и фирми, които днес са наши партньори.

ПРОФЕСИОНАЛНА ЗЕМЕДЕЛСКА ГИМНАЗИЯ "ДОБРУДЖА" – ЗНАК ЗА КАЧЕСТВО!114 години – ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ, ЗНАНИЕ, ГОРДОСТ! В…

Posted by ПЗГ "Добруджа" – Силистра on Wednesday, May 10, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе