Силистренско участие в научно-практическа конференция за домашното насилие във Велико Търново

Във връзка с реализацията на проект № ACF/817 „Социалнопсихологическа биография на насилието в българското семейство и интерпретиране на етно-психологическите особености спрямо европейските ценности и политики”, финансиран от Фонд „Активни граждани“ България към Финансовия механизъм на ЕИП от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, на 21 април 2023 г. във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий” се проведе научно-практическа конференция на тема „Домашното насилие в българското семейство“.

Събитието се организира от ВТУ – партньор на СНЦ „Женско сдружение „Екатерина Каравелова“ – гр. Силистра, което е бенефициент по проекта. В рамките на събитието бяха представени изследвания и добри практики за превенция и интервенция, насочени към справяне с проблема „домашно насилие“, като предстои представените доклади да бъдат публикувани в сборник, посветен на конференцията.

Основна цел на проекта е провеждане на изследвания за причините, следствията и възможните подходи за предотвратяване на насилието, основано на пола и във връзка с равенството по отношение на пола. Тези изследвания са насочени от своя страна към политици на национално и на европейско ниво, както и на университетски институции, които в дългосрочен план да доведат до законодателни промени в България. Отделно и до извеждане на успешни образователни, социални и правни мерки за ограничаване и предотвратяване на домашното насилие и насилието, основано на пола.

До момента са проведени три изследвания, на базата които са издадени три документа, които могат да бъдат изтеглени от интернет страницата www.ekaravelova.org чрез меню „библиотека“: * монография „Изследване на етно-пхсихологическите и културни особености на българското семейство в контекста на насилието, основано на пола“; *наръчник „Ние сме с Вас“, насочен към професионалисти работещи по проблема „домашно насилие“; * наръчник „Публични политики спрямо полово–ролевите стереотипи и нагласи, водещи до насилствени отношения в българското семейство“, насочен към политици и представители на изпълнителната власт.

Анализът въз основа на изследванията сочи, че насилието е проблем, който следва да бъде разглеждан сериозно. Необходимо е политическите фигури в България да заострят вниманието си и да предприемат промени в сферата на образователната система, социалната политика, законодателна и изпълнителната власти. Тъй като генералният извод от трите проучвания сочи, че в най-голяма степен за насилие в българското семейство се възприема физическото насилие (останалите видове – психическо, емоционално, икономическо и сексуално се подценяват), много важна част от дейностите на държавата ни по предотвратяване на феномена домашно насилие трябва да бъде насочена към неговата превенция.

Като особено важна препоръка към политиците изследователите фокусират необходимостта от политическо говорене, изчистено от езика на омразата и провокациите, базирани на полов признак, или представляващи толериране на насилието, тъй като политиците са тези, чиито идеологии създават нормите и разбиранията относно света, държавата, хората, отношенията между тях и т.н.

В началото на м. юни 2023 г. предстои посещение в Европейския парламент и среща с комисията по правата на жените (FEEM). В рамките на предвидените срещи отвъд представянето на резултатите от проекта, се цели формиране на конкретни предложения, които се отнасят до образованието и социалната политика като цяло в Европейския съюз и в частност в България.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе