„Невруз“ в село Брадвари

В село Брадвари по проект на НЧ „Заря” в партньорство с община Силистра, кметството в селото и СНЦ „Джем” бе проведен за 6-и път празникът „Невруз”. Тази година бе навръх Гергьовден, тъй като бе отложен по организационни причини, тъй като бе предвиден за дните на Първа пролет. Реализацията му стана факт по проект, финансиран от Национален фонд „Култура”.

Празникът бе открит от кмета на селото Нурхан Халим и бе уважен в самия му край от кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов, който дойде специално, за да приветства присъстващите. Сред гостите внимание заслужи Алиибрям Коз – духовен наставник на алианите от област Силистра, както също общественици и самодейци от град Силистра, от селата Добротица и Босна, Ситовско, и др. Поздравителни адреси изпратиха областният управител инж. Николай Неделчев, Общински съвет – Силистра и областното ръковоство на ДПС.

През 2009 г. световната организация ЮНЕСКО включва познатия от 7 000 години празник „Невруз” (нов ден, нов живот), познат още като меврис, кърклар и др., в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството от 19 февруари 2010 г. На този ден Общото събрание на ООН приема резолюция, утвърждавайки го като международен празник, отбелязван от различни народи. С празника се изпраща зимата и се посреща пролетта.

В програмата тази година се включиха самодейци от НЧ „Заря” – Брадвари, и от НЧ „Нов живот” – Мъдрево, Разградско, изпълнили мистичния танц „Семах”, който е в чест на любовта, надеждата и упованието. На практика става дума аз ритуал, който е съвкупност от характерни движения на тялото, съчетаващи в себе си неповторима хармония. Те представляват един от 12-те основни елемента в религиозните практики, извършвани от привържениците на групата на така наречените алеви (алиани, къзълбаши). Движенията са по музика, изпълнявана предимно на инструмента саз. Една от основните характеристики на ритуалния танц е, че той се изпълнява от мъже и жени, които са рамо до рамо. Самият ритуал се основава върху концепцията за единение с Бога, тъй като това е част от един естествен цикъл: хората идват от Бога, обръщат се към Бога и се връщат при Бога.

В празника се включиха с изпълнения на различен вид танци Детска фолклорна група „Брадварче” – село Брадвари, и Фолклорна група „Жътварче” от град Дулово с р-л Стела Крумова. Солистичните изпълнения бяха на музиканта Адем Кула от село Черник, изпълнител на специфични песни, наречени „нефес” (реално това са песенни балади с религиозно и с духовно съдържание); на певците Алиф Адем и Никол Николаева със съпровод на Генчо Ганев. Всички участници и гости получиха дипломи и специални плакети. Част от празника бе и ревюто на народни костюми на алианите, изработени от различни материи и познати в общността като мухарем, киречли, шъп, телли и др.

Проектът, благодарение на който бе проведен празникът, е наречен „Народно читалище „Заря-1957“ – иновативно пространство за развитие на местната общност“. Дейностите му са насочени към възстановяване и развитие на творческите състави и на любителското творчество след пандемичната обстановка, както и към обогатяване на културния живот на местната общност.
Партньори в проекта по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество 2022 г.“са две учебни звена в село Брадвари: ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ДГ „ Детелина” – „Клон с. Брадвари”. Периодът за реализация на проектните дейности обхваща целия творчески сезон 2022-2023 г.

На "Невруз" в село Брадвариhttps://rekits-silistra.com/index.php?op=news&id=2610В село Брадвари по проект на НЧ…

Posted by Jordan Georgiev on Saturday, May 6, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе