Д-р Манойлова: Отделението по физиотерапия играе важна роля при възстановяване на пациентите в Тутракан

В края на м.февруари в МБАЛ – Тутракан бе открито реновираното Отделение по физикална и рехабилитационна медицина. Здравното заведение сключи и договор с НЗОК за оказване на специализирана извънболнична медицинска помощ по специалността „Физикална и рехабилитационна медицина”.

От 13 март Отделението по физикална и рехабилитационна медицина приема пациенти, насочени за физиотерапевтични процедури с Направление №3.

Припомняме, че Отделението разполага с модерна медицинска апаратура – апарат за високоинтензивна магнитна терапия – единствен в региона, апарати за нискочестотен, средночестотен и високочестотен ток, светлолечение, ултразвукова терапия, лазертерапия. В отделението е наличен добре оборудван сектор по Кинезитерапия.

Д-р Юлия Владимировна МАНОЙЛОВА е началник на новооткритото Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ-Тутракан. От нея научаваме и повече информация за работата му:

– Отделението по физикална и рехабилитационна медицина е много подходящо за пациентите, на които им се налага да се възстановяват в болнични условия. Младите хора, естествено, предпочитат повече доболнична помощ, но понякога стационарната рехабилитация е много подходяща също и за тях, защото в отделението те са под наблюдение на лекар и на медицински персонал. Стационарът е подходящ също и за трудноподвижни пациенти – хора със заболявания на централната или периферната нервна система, и с ортопедични и ревматологични заболявания, които затрудняват придвижването им. Също – след ортопедични операции, когато еднократното стационарно лечение не е достатъчно, могат да го повторят. В стационарни условия се постига доста добро възстановяване. Разполагаме с добре оборудван салон за лечебна гимнастика. Имаме също и необходимия спектър от апарати за електролечение и светлолечение. Можем да предложим комплекс от необходими за възстановяването на пациентите процедури.

– А по какъв начин пациентът може да стигне до Отделението по физикална и рехабилитационна медицина?
– Попадайки за болнично лечение, т.е в стационар по основното си заболяване, което се лекува в „Неврология“, във „Вътрешни болести“ или в друго отделение, пациентът може да продължи при нас, когато лекуващият лекар прецени, че той е подходящ за физиотерапия. Тогава се осъществява консултация с лекар-физиотерапевт, който насочва пациента за стационар. Също така, ако пациент е провел болнично лечение за основното си заболяване, и личният му лекар може да го насочи за стационар. Когато проведеното лечение в извънболнична помощ не е достатъчно (а то винаги не е достатъчно, защото броят на процедурите, чието провеждане се заплаща от Здравната каса, е много малък), ние, лекарите-физиотерапевти можем да го насочим за стационара.
Ние работим достатъчно тясно с колегите от другите медицински специалности, и лекарите знаят, че физиотерапията е добър завършващ етап от лечението на пациентите им, и ги насочват към нашето отделение. И вече даже, като влезе пациент, още „от вратата“ можем да преценим дали той може да осъществи извънболнична терапия, или за него е по-добре да дойде в стационара. Важно е, че лечението в стационар спестява придвижването на хората, които пътуват от други населени места, и затова те могат да се възползват от тази услуга, за да подобрят здравословното си състояние и качеството на живота си, и да могат след това да се върнат към своите обикновени дейности без да изпитват дотогавашното страдание.

Тодор ВЕЛИКОВ от с. Старо село е пациент на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Той е с увреждания на междупрешлените дискове, засилен болков синдром, има периартрит на лява раменна става. „Много, много съм доволен от това, с което ми помагат тук. Всички са много отзивчиви!” – сподели Великов.

„Много съм доволна. Да са живи и здрави – момичетата са незаменими! Много са културни, много са възпитани и най-важното – професионалисти! Нека да продължават в същия дух!” – сподели Петра КАЛИНОВА от гр. Тутракан, на която провеждат лечебна процедура на коляното. А момичетата, от които тя е доволна са старшата медицинска сестра на отделението Ирина Тодорова и кинезитерапевта Лидия Маркопулу.

Отделението по физиотерапия играе важна роля при възстановяване на пациентитеВ края на м.февруари в МБАЛ – Тутракан бе…

Posted by МБАЛ Тутракан on Wednesday, May 3, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе