Урок по родолюбие проведе етнологът Йордан Касабов пред учениците от село Брадвари

В двора на близо 130-годишна типична в архитектурно отношение добруджанска къща в силистренското село Брадвари бе проведен „Урок по родолюбие“ с участието на етнолога д-р Йордан Касабов – бивш ръководител на кметството през 80-те години на миналия век и дългогодишен директор на местното основно училище. Събитието е част от проекта „Народно читалище „Заря-1957“ – иновативно пространство за развитие на местната общност“. Дейностите на проекта са насочени към възстановяване и развитие на творческите състави и на любителското творчество след пандемичната обстановка, както и към обогатяване на културния живот на местната общност.

Партньори в проекта са две учебни звена в село Брадвари: ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, чиито всички ученици и учители участваха в събитието, и ДГ „Детелина” (клон в с. Брадвари). Периодът за реализация на проектните дейности обхваща целия творчески сезон 2022-2023 г. Проектът е по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество 2022 г.“ и е финансиран от Национален фонд „Култура“.

Поздравление към участниците в поредната народолюбива дейност по проекта бе поднесен от областния управител инж. Николай Неделчев. В него се казва: „Сигурен съм, че и Вие ще му покажете, че имате памет, заредена от спомени от Вашите родители и учители. Желая Ви приятно пребиваване в модел на истинска стара добруджанска народна къща, с каквато селото трябва да се гордее и да я поддържа“.

В присъствието на настоящия собственик на къщата, която за известен период е била етнографски и патриотичен музей „Никола Петров-Караджата“, д-р Касабов представи в едри щрихи как изглежда традиционният добруджански дом. Идеята бе сегашното поколение да узнае най-важните елементи, от който е съставен той. Покрай това обаче бяха отворени темите за бита, храненето, детските игри, облеклото и празниците.

На децата бяха показани в автентичен вид посуда от стари времена, обзавеждане на различен вид стаи, селскостопански инвентар, средства за производство на дрехи, както и отдавна излезли от употреба вещи. Включително и радио на повече от 50-60 години, тъй като в Брадвари за пръв път е бил чут глас на диктор и музика през далечната 1953 г., благодарение на тогавашния директор на училището и на висока антена, монтирана в същия дом, където бе проведен урокът. В неговия край д-р Касабов подари на местното читалище 4 от своите родолюбиви книги. Той обяви, че под печат е най-новата му книга, наречена „Милостта на времето“.

Проектът на читалището в село продължава навръх Гергьовден с поредно издание на събора „Невруз“, в който че чества празникът на пролетното равноденствия, наречен „Нов ден/нов живот“. По различни причини той бе отложен от м. март, за когато бе насрочен. Очаква се в празника да вземат участие танцови състави от няколко населени места от областите Силистра и Разград. Организатори на празника заедно с читалището са кметството, община Силистра и СНЦ „Джем“, създадено от общността на алианите, населяваща село Брадвари.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе