Събор на хорове в Силистра

13-и Събор на хоровете от крайдунавските страни – Силистра 2023 г., с участие на 220 певци от 9 състава от 8 населени места от България – Силистра, Варна (2 хора), Ловеч, Шумен, Нови пазар, Тервел; и от Румъния – Кълъраш и Черна вода.

Откриването бе пред Паметника на песента в Дунавския парк със слово на д-р Наталия Симеонова от Регионален исторически музей Силистра. Организатори на събора са община Силистра, НЧ „Доростол“, Български хоров съюз, Смесен хор „Седянка“. Поздравления до участниците – пет смесени хора, три дамски и един православен катедрален: от Областна администрация, община Силистра и Общинския съвет. Както и от Български хоров съюз, в чиято седма инициатива „България пее“ се вписва и силистренският събор.

Във фоайето на ДТ – Силистра, на чиято сцена бе съборът, участниците бяха посрещнати от три изложби – двете посветени на стара Силистра и на местния Дунавски парк, както и гостуващата от Казанлък, посветена на Петко Стайнов – един от старейшините на хоровото изкуство в България.

През 2024 г. се навършват 130 години от началото на хоровото пеене в град Силистра, благодарение на изяви в тогавашното ново Педагогическо училище в града, едно от малкото по рода си в България в онези времена.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе