Информация от СНЦ „МИГ Тутракан – Сливо поле“ за Програмата за развитие на селските райони

Екипът на СНЦ „МИГ Тутракан – Сливо поле“ е убеден, че едни от най-важните инструменти за развитието на териториите на двете Общини е подходът ЛИДЕР от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Добре е да кажем, в период от 5 години, от както се изпълнява Стратегията за Водени от общтностното местно развитие (ВОМР) на „МИГ Тутракан – Сливо поле“ са постъпили и разгледани 115 броя проектни предложения.

Тези проектни предложения са разпределени в 9 мерки, които са разписани в Стратегията за ВОМР, в голямата част от бенефициентите са юридически лица, земеделски стопани, НПО и Общините Тутракан и Сливо поле. Не бива да подминаваме факта, че в условия на пандемия КОВИД 19 и икономическите сътресения, със забавените доставки на суровини, благодарение на положените усилия и екипната работа между Управляващия орган на МЗм (УО) и Държавен фонд земеделие (ДФЗ), към м. април 2023 година всички процедури от приключили приеми 2022 година са одобрени и имат подписани административни договори.

Договорите, по които има направени верификации (възстановяване на субсидията по договор) също не са малко, голяма част от техниката придобита чрез Стратегията ВОМР на „МИГ Тутракан – Сливо поле“ вече се ползва и носи добавена стойност на своите собственици.

Добре е да споменем и факта, че в последните отворени приеми желаещи има и това създава убедеността за удовлетворение и потвърждава необходимостта от подхода ЛИДЕР на териториите на двете Общини – Тутракан и Сливо поле.

С изпълнението на Административен договор – РД 50-87/23 год. „Създаване на условия за надграждане на подхода ВОМР на територията на СНЦ „МИГ Тутракан – Сливо поле“ населението на територията на „МИГ Тутракан – Сливо поле“ ще бъде запознато чрез информационни срещи и обучения, кои интервенции ще се включат в новия стратегически документ и как те ще подобрят качеството на живот в региона. Първите срещи бяха направени в края на м. април 2023 година. На тях беше коментирано кои оперативни програми имат възможност да финансират ВОМР и колко процента от Общите разходи от програмите им са разходи за подхода ЛИДЕР. В четирите структурни програми –Програма „Околна среда 2021-2027“, Програма „Конкурентноспособност и иновации 2021-2027“, Програма „Образование 2021-2027“, Програма „Развитие на човешките ресурси 2021-2027“, до 2% е сумата отделена за подхода ЛИДЕР.

На срещите бяха коментирани потребностите и възможности за обратна връзка от заинтересованите страни, за да могат в стратегическия документ да се включат най-добрите интервенции и които ще допринесат за най голяма добавена стойност за региона. Подобряването на качеството на живот за територията е важна цел на ръководството на СНЦ „МИГ Тутракан – Сливо поле“. Чрез подхода Лидер до местната общност достига повече ресурс от ЕС и той спомага за подобряване на инфраструктурата в населените места и запазване на културно- историческото наследство за поколенията.

СНЦ „МИГ Тутракан – Сливо поле“ за Програмата за развитие на селските райони Екипът на СНЦ „МИГ …

Posted by Община Тутракан Municipality of Tutrakan on Tuesday, May 2, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе