Проведе се Областното състезание на ученическите екипи по първа помощ в Дунавската градина на Силистра

На 27.04.2023 г. се проведе Областното състезание на ученическите екипи по първа помощ (УЕПП) в Дунавската градина на гр. Силистра. В него участие взеха 4 екипа – всеки с по четирима участници. Това са ОУ „Отец Паисий”, ПМГ „Св. Климент Охридски“, СУ „Васил Левски”, гр. Дулово и СУ „Христо Ботев“, гр. Тутракан. По време на състезанието бяха симулирани ситуации с пострадали, с различни симптоми и наранявания. Учениците от всеки екип решаваха тест по Първа помощ, Общи знания за Червения кръст и Червения полумесец и приложиха КПР на манекен.
Целта на състезанието е участниците да демонстрират придобитите по време на обучението си знания и умения за оказване на първа помощ, които несъмнено ще са им от полза в реални ситуации, каквито животът може да поднесе.

Резултатите на всички отбори бяха изключително близки, което показва невероятното им старание и отдаденост по време на обученията, желанието им да са подготвени и полезни и нестихващия им стремеж към нови знания и умения. С най-висок резултат е отбора на ПМГ „Св. Климент Охридски“, гр. Силистра, показвайки отлична работа в екип и солидни познания по темата и ще имат честта да представят област Силистра в националния кръг на състезанието, който ще се проведе в НУЛЦ на БЧК – с. Лозен. На всички участници Секретариата на БЧК-Силистра връчи предметни награди, грамоти и благодарствени адреси на ръководителите на екипите.

Първа помощ е прилагането на мерки за непосредственото поддържане на живота на хора с травми и заболявания до момента, в който им бъде оказана професионална медицинска помощ. Състои се от поредица от прости, но понякога животоспасяващи, медицински техники, които могат да се извършват с минимално оборудване и от хора, които в общия случай са без специално медицинско образование. Най-често първа помощ е необходима при пътнотранспортни произшествия и пожари, или при кризи на заболяване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе