Кораб ще вози туристи в двете посоки между Силистра и Кълъраш

Д-р Юлиян Найденов – кмет на община Силистра, подписа договор с фирма „Солей 06“ ООД гр. Варна за изпълнение на строително-монтажни работи по проект „Improving safety of navigability on Danube river in the Calarasi – Silistra cross – border region („Подобряване безопасността на плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра“) по Програма Interreg V-A Румъния – България 2014-2020 г., съобщи Фейсбук-страницата на община Силистра.

Стойността на договора за СМР е 1 491 933,48 лева без ДДС. За постигане целите на проекта беше подписан и договор с „Галера 07“ ООД гр. Варна за доставка на пътнически кораб на стойност 1 473 000 лева без ДДС, който да обслужва туристически маршрути. Предвидената по проекта доставка на кораб е свързана с осигуряване на транспортно–комуникационна връзка между гр. Силистра, България, и гр. Кълъраш, Румъния.

Проектът се изпълнява в партньорство между партньорите в проекта: Окръжен съвет Кълъраш – водещ партньор, община Силистра – партньор 2, и община Кълъраш – партньор 3, и има за цел да се подобри плавателността по река Дунав в трансграничния регион Кълъраш – Силистра чрез подобряване на инфраструктурата от двете страни на река Дунав и създаване на две речни станции – по една за всяка страна. Очакваните резултати са свързани с популяризиране на региона, създаване на нова туристическа услуга, повишаване на броя на туристите в община Силистра, опазване и промотиране на местната култура и обичаи. Срокът за приключване на проекта е 31.12.2023 г.

Преди години подобни проекти, но с по-малки водни превозни средства, имаха бизнесмените Добромир Гущеров и инж. Стефан Райчев, дори бе закупена необходимата техника, но различни обстоятелства осуетиха добрите намерения, целящи сближаването на населението от двете страни от различните страни на р. Дунав. Преди години в акваторията на Силистра в реката плаваха три кораба за разходки с туристи, но всички те бяха продадени, за да обслужват други дестинации, включително на Черно море. В момента единствената възможност е соларният катамаран, ползван по поръчка и имащ възможност да качва на палубата си ограничен брой хора.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе