Конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“ в Национален пресклуб на БТА Силистра

Снимка: Красимир Кръстев/БТА (БТ)

Конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, изпълняван от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия, се провежда днес в Пресклуба на БТА в Силистра. На снимката (от ляво надясно): кметът на Силистра д-р Юлиян Найденов, модераторът на проекта и кореспондент на БТА в Русе Мартин Пенев, областният управител на Силистра Николай Неделчев. Участваха и други представители от местните власти в Тутракан, Главиница, Кайнарджа и т.н.

Проектът „Европа в България: Общо бъдеще“ се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия. Основната му цел е да предоставя информация на широката общественост за политиката на сближаване, за ролята на различните заинтересовани страни при изпълнението на политическите приоритети на Европейския съюз (ЕС), за резултатите на местно ниво и възможностите през програмен период 2021-2027 година.
Планирано е през тази година инициативата „Европа в България: Общо бъдеще“ да се осъществи във всички областни градове в страната в шестте региона за планиране, както и в Казанлък и Самоков. Домакин и организатор на поредицата от събития е националната информационна агенция.

„Реализираните европроекти са доказателство, че местна, законодателна и изпълнителна власт могат да работят заедно в интерес на хората“, коментира областният управител на област Силистра инж. Николай Неделчев.
Подобни форуми са добра възможност да се отчете какво е отражението на реализираните европейски проекти върху качеството на живота в област Силистра. Важно е да се подчертае резултатът от партньорството между институциите при тяхната подготовка и осъществяване, посочи Неделчев. По думите му, в Силистренско има положителни примери както на общинско, така и на междуобщинско ниво.

„През последните години сред акцентите е дейността на Местните инициативни групи в областта. В тях са включени населени места от три общини – Тутракан, Главиница и Ситово. Радостно е, че по техния път тръгнаха и общините Кайнарджа, Алфатар и Силистра. Тези проекти са сред доказателствата, че местната, законодателна и изпълнителна власти могат да работят заедно в интерес на хората, съобразявайки се с техните нужди и социални проблеми“, каза Неделчев.

Според него в бъдеще трябва да се работи за създаване на инфраструктура за трудова заетост и производство, включително в сферата на селското стопанство.

„Известно е, че област Силистра е една от малкото в страната, където има концентрация на успешни земеделски кооперации. Тяхната дейност обаче е насочена повече към производство на селскостопански продукти, но не и за тяхната преработка. Независимо от демографските проблеми в региона, добре е да бъде насочено внимание към направления, в които в миналото имахме успехи – растениевъдство, животновъдство и др. Резерви има в сферата на обучение на кадри. В Силистра има две висши учебни заведения, в които е хубаво да бъдат открити подходящи специалности в това отношение“, каза още областният управител.

Той допълни, че наскоро е провел работна среща с ръководствата на Филиал Силистра на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Силистренската търговско-промишлена палата. Там е била обсъдена възможността бизнесът в областта да обучава свои специалисти в техническото направление на университета.

Следващите местни конференции за Северен централен район за планиране ще се състоят във Велико Търново – на 25 април и в Габрово – на 27 април.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе