Силистра взе участие в инициативата “Дунавски фар”

По покана на Министъра на околната среда на Румъния г-н Барна Танцос, д-р Найденов, в качеството си на председател на управителния съвет на Асоциация на дунавските общини „Дунав“, е част от двудневното събитие, което е в рамките на Мисията на инструмента на ЕС „Възстановяване на нашия океан и води до 2030 година“. Целта на инициативата е защита и възстановяване на морските и сладководните екосистеми чрез нов подход, основан на иновации и ангажираност на всички участници. В нея се включват държавни и местни власти, индустрии, неправителствени организации и граждани, които да определят ангажименти и мерки, с които да допринесат за постигането на добро екологично състояние на океаните, водите и климатичната неутралност.

Кметът на Община Силистра д-р Юлиян Найденов участва в инициативата „Дунавски фар“ в Букурещ, Румъния.По покана на…

Posted by Община Силистра on Monday, April 3, 2023

По време на събитието д-р Найденов говори за мисията на АДО „Дунав“ за развитието на Дунавския регион в България, особено в трансграничен и макрорегионален контекст. Той сподели за успешната реализация на няколко мащабни проекта, финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 и Interreg V-A 2014-2020, които значително допринасят за стратегическото планиране с широко ангажиране на заинтересованите страни, подобряване на местния капацитет (административен, бизнес, за иновации), популяризиране на потенциала на региона и неговите дадености, подобряване на механизмите за съвместно управление и др.

През утрешния ден участниците ще се запознаят с проекта EcoDaLLi, чиято основна цел е да централизира структурите за управление в басейна на река Дунав по отношение на иновативни решения за подобрено екологично възстановяване, защита и опазване на басейна на река Дунав и неговата делта чрез насърчаване на по-силна иновационна екосистема в рамките на добре свързана Жива лаборатория.

Кметът на Община Силистра и председател на АДО “Дунав” д-р Юлиян Найденов заяви:

“Асоциацията успешно реализира няколко мащабни проекта, финансирани по Програмата за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 и Interreg V-A 2014-2020. Те значително допринасят за стратегическото планиране с широко ангажиране на заинтересованите страни, подобряване на местния капацитет (административен, бизнес, за иновации), популяризиране на потенциала на региона и неговите дадености, подобряване на механизмите за съвместно управление и др.

През 2020 г. АДО публикува Зелена книга за интегрирана политика за пространствено развитие на крайбрежните територии на р. Дунав в България и понастоящем работи върху Наръчник за общините-членки за иновативни и включващи модели на изпълнение на интегрираната пространствена политика. АДО е част от група за осъществяване на проект за въвеждане на инфраструктура за производство на водород и на кораб и автобуси с горивна клетка в Русе като част от декарбонизацията на транспортния и енергийния сектор.

Визията за развитие на АДО до 2030 г. поставя целта АДО да работи за отключване и реализиране на потенциала на Дунавския регион в България чрез прилагане на интегрирана политика за пространствено развитие на крайбрежните територии на река Дунав от дунавските общини и партньори, както и активната роля на общините в климатичния и цифровия преход в Европа. АДО подкрепя общините-членки в прилагането на секторните политики за интегрирано развитие (регионално развитие и устройство на територията, транспорт, енергетика, екология, земеделие, рибарство, горско стопанство, туризъм), партньорство със заинтересованите страни – правителство, изследователски институти и университети, бизнес и граждани за реализиране на инициативи за енергиен преход, декарбонизация на транспорта, опазване и възстановяване на речните екосистеми, преход към кръгова икономика. Темите, централни за работата на АДО, са както следва:

  • воден транспорт и по-добра свързаност през Дунав,
  • взаимодействие град-пристанище,
  • декарбонизация на градовете и региона,
  • адаптиране към климатичните промени и смекчаване на изменението на климата.

Ние си сътрудничим в инициативи по тези теми и за съвместно разработване на иновативни проекти за пилотиране на иновативни технологии и процеси в дунавските общини и региона.
Има и проблеми на региона, които отдавна е трябвало да бъдат решени: физическа свързаност с нашите румънски партньори през границата (има само два моста и 4 фериботни връзки по дългата 470 км дунавска граница между България и Румъния); плавателността на река Дунав (реката не е плавателна в 1/3 част от годината); модернизацията и екологизирането на речните пристанища и речния флот; липса за речни пътнически услуги, включително за туристи; състоянието на дигите и т.н. Вярваме, че може да има зелени решения на тези проблеми за здравето на водните системи, опазването и възстановяването на биоразнообразието, смекчаването на изменението на климата и адаптирането към него. Тези зелени решения, базирани на иновации, могат да допринесат за ускорено развитие на региона.

Нашият настоящ дневен ред включва следните теми: Първо, декарбонизацията на градовете и региона – в транспорта и енергетиката. Общините-членки на АДО по поречието на река Дунав притежават земя, инфраструктура, предоставят услуги и правят инвестиции в транспортния и енергийния сектор. Тези инвестиции са обвързани с визия за региона и сътрудничество с редица заинтересовани страни. Заложената визия е за Дунавски регион, произвеждащ нисковъглеродна енергия – слънчева, водородна; с инфраструктура за производство на зелен водород, използване на водород във водния, градския и регионален транспорт, комунални услуги, индустрия; Това може да се направи в макрорегионален и европейски контекст, тъй като Дунав е енергиен коридор.
Второ, екосистеми и туризъм – общините търсят сътрудничество с бизнеса и мениджърите на защитените територии и обекти за разработване на бизнес модели за използване на такива обекти – заливни равнини, паркове, резервати за развитие на туризъм;

Нашето дълбоко убеждение е, че климатичният преход изисква силна иновационна екосистема, сътрудничество между различни участници – публични институции, бизнес/индустрия/финансиращи институции, изследователски и образователни организации и граждански организации. Такава екосистема може да мобилизира средства, да привлече експертен опит и да ангажира заинтересованите страни в зеления преход.

АДО организира различни формати на консултации със заинтересованите страни: кръгли маси, фокус групи, структурирани интервюта.

АДО е съ-организатор на събития за ко-креация за обсъждане на основни предизвикателства и ангажиране на всички заинтересовани страни в намирането на решения:
– С Община Русе и Русенски университет: Иновационен лагер за декарбонизация на транспорта за справяне с основните предизвикателства, разработване на решения и ангажиране на съответните заинтересовани страни;
– С Центъра за изследване на демокрацията (България) и Община Белене: Гражданска лаборатория за енергийно гражданство, „просюмъри“ и енергийни кооперативи, ангажиране на жените в енергийния преход и превръщането им в активни актьори;
– Разработване, тестване и популяризиране на UPthEM – програма за обучение по предприемачество за групи в неравностойно положение, вкл. в зеления бизнес и ангажиране на образователни институции с това.
EcoDalli – SCA Lighthouse

През януари 2023 г. започна изпълнението на проект EcoDaLLi за управление на Дунавския фар за иновации, финансиран по Програмата Хоризонт Европа. Участието на АДО „Дунав“ в иновационната екосистема в басейна на река Дунав е ключово за изпълнението на неговата мисия, както и на задачите, произтичащи от Визията за развитие на АДО „Дунав“ за периода 2021-2030 г., а именно развитие на дунавските общини и региона чрез пилотно и широкомащабно въвеждане на иновативни технологии и процеси и чрез партньорство с всички заинтересовани страни.”

По време на инициативата “Дунавски фар”, която се провежда днес и утре в Букурещ, Румъния, кметът на Община Силистра и…

Posted by Община Силистра on Monday, April 3, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе