Международната конференция, посветена на езичеството и християнството в Силистра

В събота, 31 март в Заседателна зала № 1 н СУ „Св. Климент Охридски“, приключи международната конференция посветена на езичеството и християнството в граничната зона на късноримските провинции Скития и Втора Мизия, с акцент съвременна Добруджа.

Експедициите в Румъния и България, както и подготвяните монографии за Скалните култови паметници в Добруджа и Раннохристиянска Залдапа, конференции, сайт и пр. са по проект на СУ спечелен пред Фонд научни изследвания с ръководител доц. Ал. Миланова от СУ и консултанти проф. д.и.н. Георги Атанасов от Силистра, проф. д-р Цв. Степанов от СУ, проф. д-р Ив. Попова от СУ, доц. д-р Г. Талмачи – зам. д-р на Националния музей в Констанца, д-р Й. Валериев, д-р Кр. Талмачи от Констанца, д-т Ал. Иванов от СУ и др. Под „вещата диригентска палка“ на ръководителя на проекта доц. Ал. Миланова бяха изнесени 15 доклада на участниците в проекта, на докторанти и млади учени главно от СУ . Падна ми се честа да представя с обширна презентация трако-римските скалните култови паметници /V в. пр. Хр. – IV в. сл. Хр./ в Добруджа с акцент забележителният скален култов център от 5 светилища по р. Табан-Малък Канагьол в региона на Силистра около селата Стрелково, П. Русаново, Кутловица и Войново. Интерес предизвика доклада на проф. Цв. Степанов „Граници и културни зони в Римската Империя, на доц. Ал. Миланова за редките ажурни олтарни прегради от VI в. в Залдапа и Малка Скития, специално на д-р Г. Талмачи за средновековните паметници от Х в. в големия римски град Тропеум Траяни, на д-р Кр. Талмачи за старобългарското селище от Х в. в границите на средновековния каменен вал в Добруджа, недалеч от скалния манастир до Мурфатлар и др.

Следващият акцент на проекта е вече подготвената книга, над която работих 12 м., за Скалните култови паметници /храмове, светилища, църкви, манастири/ от V в. пр. Хр. до XV в. сл. Хр. Върху текста в момента се трудят редакторите проф. Цв. Степанов, доц. Ал. Миланова, проф. Ив. Попова и редакторът на многобройния и обемен илюстративен материал д-т Ал. Иванов. Но за това – като му дойде времето.

В събота, 31 март в Заседателна зала № 1 н СУ „Св. Климент Охридски“, приключи международната конференция посветена на…

Posted by Anka Chedomirova on Sunday, April 2, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе