Впечатления и съвети на журито на 16-ия Национален кукерски фестивал – Калипетрово 2023

В 16-о издание на Национален кукерски фестивал – Калипетрово 2023, организиран от община Силистра по инициатива от 1978 г. насам на НЧ „Пробуда“ и кметство Калипетрово, се включиха 16 участници, от които 15 кукерски и маскарадни групи от 5 областни на страната – Силистра, Пловдив, Ямбол, Сливен и Варна.

Журито на фестивала бе в състав: д-р Йордан Касабов – етнолог, Велико Димитров и Симеон Симеонов – хореографи. След награждаването д-р Касабов се обърна към всички участници: „Наша грижа е обредите и обичаите да бъдат спазвани в духа на традицията. Какво имаме предвид по отношение на кукерите специално? Те са олицетворение само на доброто и на плодовитостта, на създаването на много деца, т.е. на голяма раждаемост, както и на плодородието. Накратко: те не гонят злото, а вещаят само добро, а маските им са за здраве, щастие и добруване.

Най-важните за кукерите атрибути са сабята и куката. Както и кросното (забелязахме го при някои от групите) – то е олицетворение на фалоса, на мъжкото начало. Обикновено е боядисано в червен цвят и с него се докосва всяка млада жена, която няма деца.

Не бива да се правят нововъведения, примерно да се допускат двата пола – мъже и жени, едновременно да играят в кукерска група, но в маскарадните – да, може да се позволи. В традиционните кукерски дружини при представленията им играят само мъже. Обяснението: мъжът е оплодителят, а жената дава плода, това е началото на началата. Иначе, все едно мъже с мустаци да се включат на Бабинден и редом с жените да показват как се раждат децата. Или пък да отидат до лазарките да се хванат на хорото им и да ги избират за моми за женене.

Ето защо трябва да отсяваме от по-далеч нещата, защото те не са ни чужди, а са наши, а това трябва да се спазва, както е било. И още нещо, което прави впечатление – много хубави групи се представиха в Калипетрово в Националния кукерски фестивал, което е радостно. Но…във всяка група се изявява…поп, а какво общо има този персонаж в нашата кукерска показност, още на сурвакари, джамалари и на други маскарадни игри? В кукерската традиция е задължително да има булка и зет – женското и мъжкото начало. Кукерите са длъжни да пазят булката, за да не бъде открадната. Ако не я опазят, я откупуват скъпо, в противен случай кукерският празник се проваля.

Днес журито имаше голямо желание да даде една голяма награда за слънчево кукерско хоро, но нито една група не го игра в оригиналния му вид. Реално две групи го представиха, но без да затворят кръга, защото само се хванаха за куките и го играха като право хоро. А трябва кръгът да е затворен и в него да е булката, тъй като тя представя Великата богиня майка и на Бога слънце.

Ако искате да представяте нещата, както трябва, търсете традицията. В книгите на академик Михаил Арнаудов е описано почти във всяко българско село как са празнували кукерите, коледарите, сурвакарите и другите представители на маскарадни игри. Само така ще се повдигне автентичност на ритуалите и обичаите. Българите сме единствени, които показваме по този начин подобни стари дадености. Трябва да отбележим с радост, че в групите има и много малки деца (бел.- журито преброи поне 12 в детска и в подрастваща възраст) – последователи на кукерството, играещи роли на пазители на кукерската чета“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе