Ученици проведоха симулативен съдебен процес в Районен съд – Тутракан

Ученици от СУ „Христо Ботев“ град Тутракан, със съдействието на магистратите от Районен съд-Тутракан проведоха симулативен съдебен процес в рамките на Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Впечатлени от миналогодишните посещения в съдебната палата и лекциите на съдиите, младите хора се амбицираха да представят наученото в реална среда. Те организираха посещение на магистрати в училището, след което започнаха подготовката на казус и симулативен съдебен процес.

Те развиха казус за водач на МПС, който нарушава правилата за движение по пътищата, като управлявала автомобила със скорост над допустимата. В резултат на това при завой водача губи контрол над автомобила и се сблъсква с лек автомобил „Трабант“. За радост няма пострадали хора, но причинените щети на „Трабант“-а са на стойност 20 000лева, тъй като е антикварен автомобил.
Учениците развиха различни варианти на развитие на казуса в открито заседание, като демонстрираха знания и логично мислене, а съдиите „насочваха“ действията им в съдебния процес. Вълнението бе незабравимо и за ученици, и за магистрати.

За отличното представяне в залата младите ентусиасти бяха наградени с грамоти от съдия Спас Стефанов.

Той похвали всички ученици, които се включиха изцяло доброволно в тази дейност за огромното старание, което вложиха по време на подготвителните съвместни занятия, и за отличното представяне в съдебна зала.

В съдебния процес в роли бяха Павел Георгиев – съдия, Сияна Донкова – прокурор, Гергана Георгиева – съдебен заседател, Полина Ранкова – съдебен заседател, Кристиана Йорданова – адвокат, Диян Манолов – адвокат, Петър Ангелов – обвиняем, и Радка Трифонова- секретар (старши учител по История и Гражданско образование на учениците).

Младите хора заявиха желанието си за нови съвместни инициативи и споделиха огромният си интерес към правната наука, и професиите, свързани със съдебната власт.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе