Дадоха старт на регионалния кръг на „Най-добър млад строител“ в Силистра

Откриване на двудневния – днес и утре (13 и 14 март) в град Силистра, регионален кръг на Национално състезание „Най-добър млад строител“ с организатор на местно ниво ПСГ „П. Пенев“. Началото бе дадено в комплекс „Данубе“ от директора на училището домакин Марияна Биволарова. Присъстващите участници и гости още от Русе, Варна, Шумен, Търговище и др. градове бяха поздравени от инж. Ивелин Лозев – председател на Каарата на строителите в Силистра, както и от Майя Григорова от Регионално управление на образованието на МОН – Силистра.

Представен бе поздравителен адрес от името на областния управител инж. Николай Неделчев. В него се казва „Поздравявам Ви с възможността да станете част от традиционно за строителната сфера състезание, което ще излъчи най-добрите, за да се представят достойно на финала на надпреварата. Всички Вие, които сте стигнали с много труд до този етап имате куража да заявите себе си като бъдещи професионалисти. Покажете своите умения, проявете дисциплина, въображение и майсторство. И не на последно място – нека гостите от други градове да опознаят нашия древен град Силистра, за да бъде запомнен не само със състезанието, а и със своите забележителности. Желая успех на всички участници в състезанието от името на държавната власт, която представлявам в област Силистра!“.

На територията на училището е теоретичният тест в дисциплини „Зидаярия“ и „Сухо строителство“, както и подготовката на паната за състезателна дисциплина „Мазилки, шпакловки и бояджийски работи“. На другия ден са практическите състезания.

Наскоро Министерският съвет реши нови десет специалности да станат част от Списъка на защитените от държавата специалности от професии за 2023/2024 учебна година. Седем от тях са от професионално направление „Строителство“ – „Строително дърводелство“, „Строително тенекеджийство“, „Вътрешни облицовки“, „Покриви“, „Метални конструкции“, „Сухо строителство“ и „Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“.

С тях за защитените от държавата специалности от професии стават общо 60. Това са специалности, които са уникални като съдържание и всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе