МС отпуска близо 6,5 млн. лв. на МЕУ за видеонаблюдение и заснемане след края на изборния ден

Министерският съвет одобри допълнително финансиране от 6 444 735 млн. лв. на Министерство на електронното управление за техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането на броенето на бюлетините, след края на изборния ден на парламентарните избори на 2 април 2023 г.

„Парите ще послужат не само за доставка на крайни устройства, но и за комуникационна свързаност, изграждане на информационна система за тяхното управление, видеоизлъчване и заснемане и последващо съхранение на видеозаписите“. Това каза министърът на електронното управление Георги Тодоров, като поясни, че предложеното решение е базирано както на собствена разработка от „Информационно обслужване“, така и на готови решения на телеком операторите, и на световни доставчици на облачни услуги.

Видеозаписите от броенето трябва да се публикуват на място определено от ЦИК. Министър Тодоров добави, че  ще бъде изграден нарочен сайт, различен от сайта на ЦИК и на „Информационно обслужване“ или от този на Държавния хибриден частен облак, за да се гарантира сигурността на излъчваната информация“.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе