Кукерски празник навръх Сирни Заговезни в Айдемир

В историята е 47-ото издание на Празник на кукерите и маските, проведен на Сирни Заговезни/Прошки в центъра на село Айдемир с участието на 6 кукерски групи, 2 детски и 7 индивидуални маски. Празника откри кметът на селото инж. Денчо Георгиев, а поздравления поднесоха Мария Недялкова – зам.-кмет на община Силистра, и Стоян Орманджиев – председател на НЧ „Родолюбие”.
Общината, кметството и читалището са организатори на проявата, която е една от трите с регионален и национален характер в област Силистра: другите две за тази година предстоят – на 4 март в село Варненци – Тутраканско, и на 25 март – Богоявление – в село Калипетрово. Базар за мартеници с благотворителна цел проведоха доброволци от НЧ „Родолюбие”.

Празникът бе уважен от представители на различни институции, сред които Общински съвет – Силистра, както и от етнолога д-р Йордан Касабов. Празненството започна с парад на участниците и завърши с благословия от Стоян Райков от кукерската група на селото домакин. Тяхно естествено продължение бяха песните и хората под съпровода на народен оркестър, а финалът бе вечерта с улелия на Паткина чешма.

По време на празника стотици зрители си честитиха един на друг празника и си вземаха/даваха прошка, каквато е традицията. Най-възрастен участник бе самодеецът от Айдемир Иван Орманджиев (77 г.), а най-малки са Стефан Русанов – на 2,5 г. от с. Сребърна, представител на група „Фамилия Симови”, както и Даниел Стойчев – на 3 г. от село Айдемир.

С кукерски игри се представиха самодейци от читалището домакин и съорганицатор от Айдемир, както и от Калипетрово (НЧ „Пробуда”), Проф. Иширково (НЧ „Просвета”), Варненци (НЧ „Светлина”), Ситово (НЧ „Възраждане”) и Сребърна (Фамилия Симови”); Детска градина „Мир” – село Айдемир (Група „Мини Мики Маус”), и ОУ „Иван Вазов” – град Силистра. Индивидуални участници: Иван Иванов, Крастиана Иванова, Ясен Димитров, Ивайло Ивайлов, Симеон Миленов, Александънр Милков.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе