Парад на 150 кукери и 50 маски на Сирни Заговезни в Айдемир

В Национален клуб на БТА – Силистра бе проведена поредната пресконференция, този път дадена от представители (Стоян Орманджиев, Стоян Райков и Георги Спасовна Народно читалище „Родолюбие” – село Айдемир. В организационен план то е в основата, заедно с кметството и с община Силистра, на 47-ото издание на Празник на кукерите и маските. По традиция от преди половин век един от най-атрактивните празници в българския календар, свързан с края на зимата и в чест на пролетта е навръх Сирни Заговезни (тази година на 26 февруари с начален час 10 в центъра на село Айдемир).

Коментиран бе фактът, че в последния ден преди началото на Великденския пост, който е и Ден за прошка, става все по-трудно да гостуват кукерски групи извън област Силистра. По тази причина участниците са освен от селото домакин (носител на награда „Бронзова маска” от най-голямата подобна проява „Сурва – Перник 2020” и участник в международна проява със същото съдържание в Москва през същата година), още от съседните села Калипетрово (тази година №2 в SMS-гласуването в „Сурва – Перник 2023), Проф. Иширково, Сребърна и Ситово (за отбелязване – и от двете села групите са от жени, макар това да е извън традицията), Варненци (т.нар. черни кукери, които са единствени по рода си в страната), както и деца от две детски градини, и от ОУ „Иван вазов” – град Силистра. В празника ще се включат освен около 150-те кукери, от които близо 50 са от Айдемир, още и петдесетина маски в различни жанрове.

В миналото в село Айдемир е имало много олелии/уралии, т.е. ритуално палене на огньове за прескачане за здраве, и тогава е имало дори състезание чий огън ще изгори последен, но днес всяка година само на Паткина чешма се спазва традицията, включително с участие на народен оркестър и певица, за да бъде веселието пълноценно и за всички, припомниха Стоян Райков и Стоян Орманджиев. С допълнението, че уралията вече не като в тяхното детство, тъй като се ползват различни от тогава материали (преди години предимно стебла от царевица, клони и др., събирани от дворовете на айдемирци, но днес животни няма по къщите, така че…).

„В радиус от 300 километра от Силистра извън областта само в няколко населени места има кукерски групи, които обаче няма да могат да дойдат, тъй като дефилират в своите общности по същото време”, каза за медиите Георги Спасов, който е и общински съветник (за 14 часа на 26.02. и в Кайнарджа е обявен празник, а обикновено има и в Алфатар). Тази ситуация правела актуална темата за вероятна промяна на деня за провеждане на празника, т.е. да не бъде на Сирница, а в друг период, но засега нямало решение по въпроса за бъдеще време. В дискусията с журналистите по въпроса бе подсказано за следващото издание още от есента да се влезе във взаимодействие с РУО на МОН и да се потърси разширение на кръга от участници сред подрастващите.

Иначе айдемирци могат да се похвалят с необикновено постижение: в групата на кукерите им има представители на три поколения от няколко семейства – примерно от една фамилия са дядо, син и двама внуци, а това е истинско предаване на щафетата. Още повече, че кукерската дейност започва 2-3 месеца преди самия ден за извършване на ритуала, когато всеки участник в групата си възстановява маската, подобрява я с допустимите природни материали.

Целта е всеки да се представи по достойнство и според установените правила от време „оно”, за да има достатъчно добра оценка от публиката, но и от журито. Макар че вече в Айдемир празникът е изцяло на фестивални начала, тъй като състезателността остава на заден план и е почти изчезнала. Но, както всяка година, в словесно отношение всеки ще получи заслужена похвала или неочаквана доброжелателна критика от поканените специалисти – етнолози и фолклористи.

В допълнение – предварителен анонс: на 4 март в тутраканскотто село Варненци е следващата кукерска проява под формата на национален, а на 25 март в село Калипетрово е международната проява на кукерите, когато обикновено гостуват групи и от други краища на страната. И трите кукерски празника са част от Областен културен календар и съответно от общинските календари със събития на Силистра и Тутракан.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе