Кукерска група от с. Старо село прогони злите сили от Община Тутракан

Кукерска група от с. Старо село вихрено нахлу в сградата на общинска администрация и с много шум, звън на чанове, хлопки и тояги разиграха своя старинен обред за прогонване на злите сили. Те пожелаха на служителите здраве и благоденствие. Кукерите бяха посрещнати от Цветелина Георгиева – зам.-кмет. Както подобава обичая, те бяха дарени от заместник-кмета с парички, за да се множат силите им. Като тичаха в различни посоки и влизаха в кабинетите, те дрънчаха колкото се може по-силно. Вярва се, че колкото по-шумни са, толкова по-сигурно е, че ще прогонят злите сили и духове и толкова по-надалеч ще стои злото от теб.

Езическият обичай е един от най-древните по нашите земи и датира от преди 6000 г. Появява се в различно време в различните краища на България. Кукерството символизира заминаването на зимата и възвръщането на новия живот с настъпването на пролетта.

В Източна България кукерите традиционно се свързват със Сирни Заговезни и са облечени в булчински и младоженски костюми, а в западните части на страната обличат дрехи от кози, овчи или сърнешки кожи.

Кукерска група от с. Старо село прогони злите сили от Община Тутракан.Кукерска група от с. Старо село вихрено нахлу в…

Posted by Община Тутракан /Municipality of Tutrakan/ on Monday, February 20, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе