Днес откриват изложбата „Стари народни носии от подунавието от България и Румъния“ в Кълъраш

Изложбата „Стари народни носии от подунавието от България и Румъния“ е предвидена да бъде открита на 21 февруари от 13 часа в Общински музей – Кълъраш. От българска страна ще бъдат показани възможно най-представителни облекла с уникални шевици от различни етнографски областни, но отново с акцент от Добруджа.

Образците са от колекццията на г-жа Калина Михайлова от село Шуменци, община Тутракан, и е своеобразно продължение на подобни нейни прояви в Брюксел, Букурещ, Русе, Силистра, Балчик, Кирнодж, както и в разнообразни по съдържание фестивали и събори – в Шуменци, Старо Село, Нова Черна, Сребърна, Белица, Търновско и Ямболско, и на много други места.

Изложбата е дело на Окръжен съвет Кълъраш и Музей на Долния Дунав в областния център със съдействието на Етнотграфски музей Кирнодж с музеограф Аурелиан Котобан. Община Тутракан и кметство Шуменци, заедно с читалището в селото, оказват съдействие на Михайлова, за да осъществи поредния форум в чужбина на непреходното българско културно наследство.

Изложбата „Стари народни носии от подунавието от България и Румъния“ е предвидена да бъде открита на 21 февруари от 13…

Posted by Jordan Georgiev on Monday, February 20, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе