Поредна българо-румънска етнографска изява, този път в Кълъраш

На снимката: Калина Михайлова със своя консултант д-р Йордан Касабов - етнолог от Силистра, по време на изложбата й "От корените към бъдещето" - м. септември 2022 г., град Тутракан

През 2022 г. по веднъж в Тутракан, а преди това и в общинския център Кирнодж, окръг Кълъраш (Румъния) бяха проведени представителни етнографски изложби с чуастието на Калина Михайлова от село Шуменци. Чрез тях бяха показани на домакини и гости от двете страни на р. Дунав стари носии, някои от които на век и половина, при това предимно от Добруджанската етнографска област, дело на майсторки от Крайдунавска Добруджа и на преселки от Северна Добруджа. В единия случай изложбата бе дело в Обредния дом на община Тутракан във взаимодействие с културните й институти, а в другия – на Етнографски музей – Кирнодж с музеограф Аурелиан Йотнел Котобан със съдействието на Окръжен съвет – Кълъраш.

Този път домакин на изложбата „Стари народни носии от подунавието от България и Румъния“ е Общински музей – Кълъраш, предвидена да бъде открита на 21 февруари от 13 часа. От българска страна ще бъдат показани възможно най-представителни облекла с уникални шевици от различни етнографски областни, но отново с акцент от добруджа. На практика изложбата на г-жа Михайлова е своеоибразно продължение на подобни нейни прояви в Брюксел, Букурещ, Русе, Силистра, Балчик и на разнообразни фестивали и събори – в Шуменци, Старо Село, Белица, Търновско, Ямболско и на много други места.

Йордан Георгиев

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе