Ректорът на монголския университет Otoch Manranba проф. д-р Камба Лама Нацагдорж на посещение в Тутракан

Кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов вчера следобед посрещна скъп гост – ректорът на монголския университет Otoch Manranba проф. д-р Камба Лама Нацагдорж. Той бе придружаван от хонор.проф. д-р Камен Милков, почетен консул на Монголия и Алисе Муртезова, административен директор на Лечебни заведения „Медика“ Русе. Монголският учен е в България по покана на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и Лечебни заведения „Медика”. Преди да посети Тутракан той гостува в предаването на д-р Неделя Щонова по БТВ и изнесе лекция във факултета по фармация на Медицински университет в София.

Чест за нашия град е, че проф. д-р Камба Лама Нацагдорж е избрал малкия крайдувски град за кратката си обиколка в България, която включва София, Тутракан и Русе. Проф. Камба Лама Дамдинсуран Нацагдорж е директор на Медицинския и обучителен център по монголска традиционна медицина „Манба Датсан“ в Улан Батор и основател и ректор Университета за традиционна монголска медицина „Otoch Manramba“. Този университетски комплекс включва освен учебното заведение и фармацевтична фабрика и будистки храм.

В сърдечна приятелска обстановка монголският гост разказа за начините, по който се обучават студентите и се лекува. Лечението се основава на традиционни монголски билки, диагностика на език и урина и пулсова диагностика. Той говори за разликите между китайската и монголска традициониа медицини. Интересно бе да научим, че при китайската се ползват промишлено произведени растения, а в монголската – натурални растителни кори и билки. Монголският учен бе заинтересуван от пчеларството в България и производството на мед. Като ветеринарен лекар и известен пчелар, д-р Стефанов разказа за болестите по пчелите, за подхранване и развитие на пчелните семейства и най-разпространените видове мед в района на Тутракан. Бяха обсъдени още възможности за сътрудничество и задълбочаване на културните връзки, възможностите за популяризиране на историческите обекти на България и в частност на Тутракан. В края на срещата д-р Димитър Стефанов подари пчелни продукти на гостите, лично производство.

След това те разгледаха едни от най-ярките забележителности на града – музея „Дунавски риболов и лодкостроене“ и комплекса на Историческия музей.

Днес програмата на известния монголски учен продължава в Русе с лекция на тема „COVID-19 през призмата на Монголската традиционна медицина“ и церемония по удостояването му с титлата Доктор хонорис кауза на на Русенския университет.

Ректорът на монголския университет Otoch Manranba проф. д-р Камба Лама Нацагдоржна посещение в ТутраканКметът на…

Posted by Община Тутракан /Municipality of Tutrakan/ on Thursday, February 9, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе