Сребърен медал за кукерите на Калипетрово от международния фестивал „Сурва“ в град Перник

Завърши XXIX Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ – Перник 2023. Участваха над 10 000 души, включително 116 кукерски групи, 3 от които от област Силистра: Айдемир – НЧ „Родолюбие“, Калипетрово – НЧ „Пробуда“, и НЧ „Ведрина“ – кв. Попово (Алфатар). Така те станаха част от най-авторитетната в България и Европа изява на традиционни народни игри и обичаи с маски.

Сред участниците бе и кукерско-маскена група от с. Бранещи от Република Румъния, наследници на преселници добруджанци от преди двеста години. В селото, което е на 15 км от Букурещ, от десетина години насам почти всяка година провеждат голяма кукерска проява за Куковден, в която участват и български групи, включително от Силистренския край.

Председател на журито бе проф. д-р Николай Ненов – директор на Регионален исторически музей – град Русе. В раздел „Кукери“ – коледарите на НЧ „Пробуда“ – Калипетрово са със сребърен медал, като те са втори ив класирането по изпратени SMS-и (www.surva.org/index.php/sms-glasuvane). Журито връчи многобройни награди в 13 категории и отделно още няколко от различни институции.

Фестивалът в перник популяризира достигнали до днес варианти на древна обредност, която е неизменна част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма той е среща на сурвакари, кукери, бабугери, джамалари и много други. Ежегодно във фестивалната надпревара участват хиляди носители на традицията от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка. Фестивалът е дело на община Перник от 1966 година насам, а от 1985 година е международен.

На 26.02. от 10 ч. в центъра на селото Народно читалище „Родолюбие” – с. Айдемир провежда Четиридесет и седмия Празник на кукерите и маските „Да прогоним злото заедно”, а на 25 март в центъра на село Калипетрово е 16-ото издание на Национален кукерски фестивал. И двете прояви са от Областен и Общински културни календари. Подобна, наречена „Добруджански кукери“, в продължение на години провежда в дните около Заговезни и община Тутракан в село Варненци, за което са характерни т.нар. черни кукери, които са единствени по рода си в страната.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе