На 25 март: 16-о издание на Националния кукерски фестивал в село Калипетрово

Община Силистра, кметство с. Калипетрово и НЧ „Пробуда-1940” с. Калипетрово за 16-и пореден път организират Национален фестивал на кукерите, който ще се проведе на 25 март 2023 г. на площада в селото пред сградата на читалището и православния храм. Фестивалът цели издирване, съхранение и популяризиране на кукерските обичаи.

Според регламента, право на участие имат младежки и възрастни кукерски състави от цялата страна всеки колектив представя програма с времетраене до 15 минути; кукерските състави ще бъдат оценявани от жури, съставено от специалисти – фолклористи и етнографи; на всички кукерски състави ще бъдат връчени дипломи за участие; осигурен е награден фонд за художествени и игрови постижения; пътните разходи и нощувки са за сметка на участниците, като желаещите нощувка изпращат предварителна заявка; организаторите осигуряват обяд в деня на фестивала; заявката за участие и кратка анотация на групата очакваме не по-късно от 15 март 2023 г. на адрес: НЧ „Пробуда-1940”, с. Калипетрово, общ. Силистра, ПК 7539, ул. „Рашко Блъсков” № 86, или на e-mail: [email protected], тел. за връзка: GSM 0877516633 – Тодорка Тодорова.

Предварителната програма по часове:

9.30 ч.: среща на кмета на с. Калипетрово с ръководителите на кукерските състави; 9.45 ч.: подреждане на кукерските състави по реда на представяне; 10 ч.: тържествено откриване на 16-ия Национален фестивал на кукерите; 10.15 ч.: конкурсна програма на кукерските състави; около 13 ч.: награждаване.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе