Празник „Вино и любов“ на читалището в Калипетрово

Народно читалище „Пробуда“ – с. Калипетрово, организира празник „Вино и любов“ на 18 февруари от 11 часа в салона на Пенсионерски клуб №1. По време на празненството ще се проведе конкурс за домашни вина в три категории: бяло, розе и червено, както и конкурс за подрязване на лоза. Качествата на виното ще бъдат оценявани от жури – доказани професионалисти. Отличилите се с най-добри вина любители ще получат награди.

И тази година община Силистра провежда Национален поетичен конкурс „Любовта е пиянство или пиянство от любов“, на който е актуално 22-то му издание. В продължение на години бе в действие и конкурсът „СИЛВИН“ на Асоциацията на винопроизводителите от област Силистра – провеждан близо 20 пъти до преди няколко години, когато традицията бе прекъсната. Над 10 са конкурсите също за домашни вина за членове и приятели на Ротари клуб Силистра (възраждането на проявата предстои).

Подобни събития има в цялата страна под различни форми, с разнообразносъдържание и наименования (примерно, арт салон „Любов и вино“ в град Русе, Празник на виното и любовта в град Сопот в местността Манастирска поляна, Винен гастро тур „С любов на Трифон Зарезан“, започващ в Стария Пловдив и др.). Сред тях се вписват и празненствата в читалища, трудови колективи и земеделски дружества, посветени на Трифон Зарезан, когато се зарязват ритуално лозята.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе