Поздрав за кмета на Община Силистра, послучай Банго Васил

В навечерието на празника Банго Васил /ромската Нова година/, наричан още Василица, учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с.Калипетрово и НЧ „Дочо Михайлов 1906“, с.Бабук поздравиха кмета на Община Силистра – д-р Юлиян Найденов и неговия екип.

Според характерния за ромската общност в село Бабук обичай, те поднесоха своите пожелания и наричания за здраве, благоденствие и успехи през новата година.

Празникът е семеен и се отбелязва на 13, 14 и 15 януари. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика.

В народно читалище „Дочо Михайлов 1906“, село Бабук ежедневно се осъществяват разнообразни дейности за приобщаването на децата и учениците от ромски произход, които са част и от годишната програма на читалището.

Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил.

Вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер – цялото семейство се събира вкъщи. Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил с големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.

Поздрав за кмета на Община Силистра, послучай Банго ВасилВ навечерието на празника Банго Васил /ромската Нова година/,…

Posted by Община Силистра on Friday, January 13, 2023

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе