„Кадена“ вечеря на Игнажден в село Белица

От профила във Фейсбук на НЧ „Стефан Караджа“ – село Белица: „И тази година спазихме традицията в нашето село на Игнажден да сме заедно. Изложбата от ястия, която направихме всички заедно, бе в Пенсионерския клуб. Госпожа Калина Михайлова, която е родом от Белица, но живее в село Шуменци ,ни разказа за обичая. Благодарим на всички жени за тяхното старание! Честит имен ден на всички, които имат имен ден!“.

Продължението от самата презвитера Михайлова, чийто съпруг е отец Михаил – свещеник от Русенска епархия: „Жените в селото се бяха постарали да подготвят трапеза според традиците за този ден. Проведох им някои обичайни ритуали, сред които „рязане“ и мерене на платно – своебразна проверка за свършена през годината работа, както и т.нар. първа кадена вечеря“.

Прекадяването на дома с тамян е една от най-важните традиции, с която става символичното съединяване с Бога: въгленчето в кандилницата е нашият ум, а тамянът върху въгленчето е молитвата, издигаще нагоре към Бога. Втората кадена вечеря е на Бъдни вечер срещу Коледа, а третата е на Васильовден; Йордановден съще се празнува с кадена вечеря.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе