Детско полицейско управление на занятие в Катедралния храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел”

В навечерието на един от най-големите християнски празници – Рождество Христово,  учениците от Детско полицейско управление посетиха Катедралния храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел“ в Силистра. Там се проведе последното за 2022 година занятие от тяхната програма, свързано със запознаване с християнските празници, вярвания и добродетели.

В храма децата бяха посрещнати и приветствани от протопрезвитер Добри Чаков, който им разказа за историята на християнството в нашите земи, за православните храмове в миналото и за създаването на Катедралния храм „Св.св. първоапостоли Петър и Павел“. Той припомни разказа за сътворението на света и за раждането на Исус Христос и се спря на религиозната символика на празника. В двора на църквата, където е пресъздадена пещерата от раждането на Исус Христос, беше запалена свещ, за да свети до нощта на Рождество.

След почерпка с постни бонбони децата получиха в дар от свещеника малка икона и свещ, която да запалят, с пожелание да светят като нея с добри дела сред човеците.

Подаръци, осигурени от ОДМВР-Силистра и Синдикалната федерация на служителите в МВР, връчи и Ирена Мърова, инспектор в Детска педагогическа стая в РУ-Силистра, и похвали децата за добрата работа през първия учебен срок в Детско полицейско управление.

Детско полицейско управление се реализира от началото на учебната 2022/2023 г. с учениците от V „б“ клас на ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ в Силистра. Целта е ранна превенция, утвърждаване на ценностно отношение към законите в страната и създаване на навици за безопасно поведение.

Детски полицейски управления функционират също в Дулово и Тутракан.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе