Близо 60 ветеринарни специалисти отбелязаха своя професионален празник в Силистра

В област Силистра близо 60 ветеринарни специалисти отбелязаха  на 14 декември своя професионален празник. Днешните представители на бранша са наследници на римска традиция, защото още тогава лечителите на животни са наричани „medicus veterinarius“.

В България в годините след Освобождението от османска власт по темата своята работа започват поканени специалисти от руската войска. През м. февруари 1879 г. стават факт първите Временни правила за устройването на здравно ръководство в България.

На тях база са издавани директиви срещу заразителните заболявания по хората и животните, както и са създадени правилници или наредби. Почти десет години по-късно, т.е. през 1888 г., влиза в действие специален Санитарен закон. Забележителното е, че още тогава е предвидено във всяка, примерно окръжна административна единица, трябва да има ветеринарен лекар.

В годините напред започва и създаването на институциите: първата ветеринарно-бактериологична станция е от 1901 г., обучението във Ветеринарно-медицинския факултет на Софийския университет започва през 1923 г. От почти сто години, именно от 1924 година ветеринарните служби са държавни. Едва обаче след 1944 г. са основани институтите по ветеринарно дело. В Аксаково край град Варна се намира единственият у нас на територията Музей по история на ветеринарната медицина.

В свой поздравителен адрес по повод празника на ветеринарите от област Силистра областният управител инж. Николай Неделчев в свой поздравителен адрес казва: „Поздравявам Ви с професионалния празник на ветеринарните специалисти в България! Желая здраве на всеки от Вас, който е част от гилдията на хората, призвани да реализират научно организирана ветеринарно-санитарна експертиза“.

В област Силистра близо 60 ветеринарни специалисти ще отбележат на 14 декември своя професионален празник. Днешните…

Posted by Jordan Georgiev on Tuesday, December 13, 2022

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе