Близо 12 000 ученици са включени в дуално обучение до момента

Близо 12 000 ученици са включени дуално обучение след стартирането му преди седем години. Ако през учебната 2016/2017 г. само 353 ученици започват обучение чрез работа, през сегашната учебна година те са вече 11 705.

За този впечатляващ ръст съобщи министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов по време на конференция за ролята на частните компании за ефективна система на професионално образование, организирана от Посолството на Швейцария, МОН и Българо-швейцарската търговска камара в София.

Министър Пенов отбеляза, че благодарение на стартиралия през 2015 г. швейцарски проект ДОМИНО в България е създаден модел и е изграден капацитет за прилагане на принципите на учене чрез работа в системата на професионалното образование. Над 70 % от участвалите в проекта работят в предприятията, в които са обучавани.

Проф. Пенов изтъкна, че държавата съдейства и ще продължи да помага за разширяване на сътрудничествата между училищата и бизнеса. Възможност за връзка е вече създаденият към Министерство на икономиката регистър на работодатели, които желаят и имат право да се включат като партньори в обучението. Учениците в тези паралелки получават стипендии, а в XI и XII клас имат право да сключват трудови договори.

Министър Пенов обаче посочи, че все още работодателите се въздържат да инвестират и подготвят ученици, защото нямат гаранции, че те ще останат в тяхната фирма.

По думите му процесът все още се нуждае от усъвършенстване чрез облекчаване на административните процедури, защото всяко затруднение демотивира участниците. В този процес водещ е МОН, но всяка промяна се прави в сътрудничество с останалите министерства и след обсъждане с учители и директори на професионални гимназии, което води до намиране на успешни решения, отбеляза проф. Пенов.

По време на конференцията бе представен швейцарският модел, по който 2/3 от учениците са включени в обучение чрез работа. Акцентирано бе върху ползите за фирмите, които подготвят ученици: привличат млади таланти, инвестират в човешки потенциал и си осигуряват кадри с адекватна подготовка.

Изпращайте ваши снимки и информация на [email protected]



viber

Върни се горе